h i r d e t é s

Kiderült, hány oltás kell az érvényes védettségi igazolványhoz

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Kiderült, hány oltás kell az érvényes védettségi igazolványhoz

2022. január 13. - 12:12

Csak a három oltás jelenti ezentúl az igazolt védettséget (vagy ha valaki a másodikat 6 hónapon belül kapta), a karantén ideje pedig 7 napra csökken, de 5 nap után is lehet szabadulni egy negatív teszttel – jelentették be a friss kormánydöntéseket.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Varga György

A védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul, az oltás fog védettséget jelenteni – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Azt is elmondta, nem adnak ki új igazolványokat, a régiek QR-kódjával meg lehet állapítani, ki kapott védőoltást. Változás, hogy "az minősül majd oltottnak, aki a harmadik oltást is megkapta, vagy a második oltását hat hónapon belül kapta meg."

A járványügyi intézkedéseknél szintén változás, hogy 7 nap lesz a karanténkötelezettség, de 5 nap után egy negatív teszttel már lehet „szabadulni”. Az iskolákban is módosul a karanténkötelezettség, 5 napra csökken, de csak azoknál, akik oltottak.

Gulyás a pandémiáról elmondta, a negyedik hullám már leszálló ágban lenne, de az omikron variáns miatt ismét nő a fertőzésszám, főként már nálunk is ez terjed. Azzal számol a kormány, hogy a következő hetekben, a megbetegedések száma jelentősen emelkedni fog. Az omikronról azt mondta, kevésbé súlyos tünetekkel jár. Azt látják a többi országban, hogy arányosan a fertőzöttek számával nem nő a kórházba kerültek száma, illetve a halálozások száma sem. Ezt várják itt is.

A januári oltási napokat sikeresnek minősítette a kormány, ezt februárban is meghosszabbítják – mondta Gulyás. (hvg.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky