h i r d e t é s

Kiborította Jákfalva független polgármesterét a Sajó folyó március eleje óta zajló szennyezése

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Kiborította Jákfalva független polgármesterét a Sajó folyó március eleje óta zajló szennyezése

2022. május 14. - 06:06

Keresetlen szavakat intézett Vilcsek Ernő polgármester mindazokhoz, akik nem adtak hírt a Sajó szennyezéséről. Áder János és egy ellenzéki képviselőket faggató riporter is megkapja a magáét.

Fotó: Orosz Örs/Facebook

A települést húsz éve vezető Vilcsek Ernő egy barátja szerint a probléma mostanra elképesztő méreteket öltött. „Szlovákiából ömlik át a mérgezett anyag a Sajó folyón!” – hívta fel a figyelmet csütörtöki, keresetlen szavakat tartalmazó videójában ismét a helyzetre, amelyről a CIVILHETES is többször beszámolt: itt és itt és itt és itt és itt.

Vilcsek megszólította a leköszönt köztársasági elnököt, Áder Jánost is, akinek kiemelt témája volt a környezetvédelem. A káromkodásokkal tarkított videóban a polgármester arról is beszél, hogy szerinte a közvetett hatás miatt „bele fogunk dögleni” a mérgezésbe. Ismerősére hivatkozva arról beszél, hogy „több tíz kilométeren kihalt az élővilág”.

A szlovák környezetvédelmi minisztérium tétlenségét Orosz Örs Nyitra megyei képviselő is felhánytorgatta május elején, amikor ezer liter szennyezett Sajó-vizet öntött az épület előtti utcára.

A hvg.hu már korábban is írt arról, hogy a Sajó szlovákiai szakaszán a folyó vastartalma tizenkétszeresen meghaladta a határértéket, ami miatt a szennyeződést vizsgáló szlovák környezetvédelmi felügyelet elrendelte az állami ércbánya-vállalattól a szennyeződés kiszűrését. A bányaüzem azonban ezt azóta sem tette meg.

A Sajó szlovákiai szakaszán először február közepén észlelték a víz vörös elszíneződését. Már akkor is Orosz Örs volt az, aki közösségi oldalán felhívta a figyelmet erre. Orosz márciusban arról számolt be, hogy a helyzet nem javult, sőt szerinte naponta 2,4 tonna szennyeződés kerül a folyóba, köztük olyan fémek mint az arzén, ami köztudottan mérgező. (hvg.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky