h i r d e t é s

Kezd körvonalazódni, mennyibe kerülnek majd az egyes vakcinák

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kezd körvonalazódni, mennyibe kerülnek majd az egyes vakcinák

2020. július 31. - 07:20

 

Egy négytagú családnak akár 80 ezer forintjába is kerülhet majd a koronavírus elleni oltás.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Névtelen forrásokra hivatkozva a Financial Times írt arról, hogy a Moderna 50-60 dollár (15-18 ezer forint) között árazhatja be a vakcinájának egy kúránkénti árát, ami várhatóan magasabb ár lesz, mint amit a Pfizer és a BioNTech fog meghatározni.

Még nem készült el a vakcina, de már sorra születnek a megállapodások, hogy ki mennyiért fog vásárolni belőlük, így minden gyógyszergyártó megpróbál egy szerintük megfelelő árat belőni. Az árat kúránkénti mértékegységben határozzák meg, egy kúra alatt két dózis értendő, amitől a védettséget várják.

A Pfizer és a BioNTech az amerikai kormánnyal 39 dolláros (12 ezer forintos) kúránkénti árban állapodott meg, ami nagy tételben jelentősen kevesebb, mint a Moderna ára. A két gyógyszergyár egyébként egy kétmilliárd dolláros megállapodást kötött az Egyesült Államok kormányával, amivel terveik szerint 50 millió beteg vakcinalizálását oldanák meg.

A Financial Times jelentése szerint a Moderna árajánlata főként az USA-ra és más, meglehetősen gazdagnak számító országra vonatkozna, a cég szóvivője csak annyit árult el a dologról, hogy már tárgyalásban állnak a különböző kormányokkal, hogy az mRNA-1273 névre keresztelt vakcinájukból készleteket biztosítsanak.

A vakcinagyártók körében sincs egyértelmű vezérelv, hogy mi alapján fogják beárazni az ellenanyagokat, de a Pfizer, a Moderna és a Merck & Co már jelezte, hogy profitot akarnának az eladott vakcinákból, míg a Johnson & Johnson kifejezetten kiemelte, hogy nem profitért csinálják. Az AstraZeneca köztes álláspontot választott, ők a fejlesztéshez kértek támogatást, készletért cserébe. (liner.hu)


 

h i r d e t é s