h i r d e t é s

Kevésen múlt, hogy összeütközzön két 2,5 tonnás űrszemét

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Kevésen múlt, hogy összeütközzön két 2,5 tonnás űrszemét

2020. október 16. - 09:20

 

Nagyon közel haladt el két űrszemét egymás mellett, de végül nem történt ütközés, jelentette a cég, ami az űrszemetek mozgását radarozza. - írja a 444

A kép illusztráció! - Forrás: AFP / nepszava.hu

A Leolabs jelentése szerint egy használaton kívüli orosz műhold és egy kínai kibocsátott rakétaszegmens ütközött össze majdnem, mintegy 25 méterre haladtak el egymás mellett.

Onnan lehet tudni, hogy a két tárgy nem ütközött össze, hogy nincsenek törmelékre utaló nyomok az Antarktisz felett, ugyanis elég nagy törmelékzáporral járt volna, ha a két 2,5 tonnás összetömegű tárgy, amik 14,66 kilométer/másodperccel haladnak, összeütközik. A csaknem 1000 kilométeres magasságban lévő ütközésből származó törmelékek sokáig keringhettek volna az űrben, ezzel veszélyeztetve működő műholdakat.

Más szakértők szerint viszont nagyobb volt a távolság a két űrszemét között, a Texasi Egyetem professzora szerint mintegy 70 méter volt a távolság. Az Aerospace Corporation ugyanerre jutott.

Az űrszemét elég sok aggodalmat okoz, mert ha egy nagyobb ilyen tárgy találkozik egy űrhajóval, akkor akár megsemmisíteni is képes azt. (BBC)


 

Kommentek

h i r d e t é s