h i r d e t é s

Kevés a vakcina, lassan halad az oltás

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Kevés a vakcina, lassan halad az oltás

2021. január 20. - 12:55

 

Hárman sétáltattak "tilosban" kutyát.

Bedros J. Róbert, az országos kórházfőparancsnok helyettese, főigazgató beadja Müller Cecília országos tisztifőorvosnak a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját Budapesten a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban 2021. január 13-án. - Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Amikor zajlik egy akut megbetegedés, nem csak koronavírus elleni védőoltást, de mást sem lehet beadni - tisztázta Müller Cecília.

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján még azt is elmondta, hogy nem maradhat meg a nap végén oltóanyag, ugyanis mindig be tudnak hívni oltandó személyt az utolsó pillanatban is.

Kifejezetten biztatóan alakulnak itthon a járványszámok, ám még szűk két hétig érvényben vannak a járványügyi korlátozások. Hogy milyen elmozdulásra lehet számítani, miben és mikor, erről is értekezik folyamatosan az operatív törzs, amely szerdára is meghirdette tájékoztatóját. Közben új vakcinaszállítmány is érkezett.

Gál Kristóf ORFK-szóvivő közölte, 132, maszkszabály ellen vétő állampolgárt találtak a keddi napon közterületen.

Kedden a rendőrök egy fővárosi boltot és egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei konditermet zártak be 15, illetve 7 napra - tette hozzá.

Hárman sétáltattak "tilosban" kutyát.

47 alkalommal intézkedtek a rendőrök átutazó személyekkel szemben, mert az illető személyek nem tartották be a rájuk vonatkozó szabályokat.

9015 karanténellenőrzés volt, 2213 karantént rendeltek el. Mobilon 1896-an ellenőrizhetők - sorolta.

Müller Cecília országos tisztifőorvos először a már ismert, napi járványszámokat sorolta, megjegyezve, még nem látható a számokban a mutáns vírus gyors terjedése.

Elmondta, mintegy 130 ezer emberre való vakcinát kapott Magyarország eddig, ez "gyakorlatilag eloltásra került", ezért ideje volt az újabb Pfizer-szállítmány érkezésének, 30 ezer ember beoltására elég ez, pár nap alatt el is fog fogyni. (Egy hét múlva jön a következő szállítmány.)

"Az a célunk, hogy az átoltottságot egyre fokozzuk. Ennek határt kizárólag a vakcinaszám szab" - rögzítette a korábban is többször hangoztatott információt.

Kérte, hogy mindenki bízzon a járványügyi szakemberek tudásában, információiban, közléseiben.

Azt is közölte, vannak egészségügyi dolgozók, akik nem oltakoztak, ezért kérte őket, hogy jelentkezzenek, hisz ők dolgoznak az első vonalban a koronavírus-járvány leküzdéséért.

Elmondta még, hogy aki Pfizer-oltást kapott, 21, aki Modernát, 28 nap múlva kapja a második oltást, a védettség 7-10 nap múlva alakul ki.

A vakcinára jelentkező 1,755 millió ember közül - mint hozzátette - több mint 600 ezren papír alapon igényeltek oltást.

Bejelentette, közeleg az otthon élő 89 éven fölüliek koronavírus-oltása.

"Közülük sokan dédimamák, van köztük üknagymama, nagy szeretettel veszi őket körbe a család. Segítsék őket, hogy ha elakadnak a regisztrációban, ne legyen gond" - figyelmeztetett.

Müller Cecília továbbra is nyomatékosítja, hogy aki be lesz oltva, az védett marad a koronavírus okozta betegség súlyos lefolyásától. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s