h i r d e t é s

Kettős nyugdíjveszedelem közelít

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Kettős nyugdíjveszedelem közelít

2021. november 29. - 11:12

Nagy gondba kerülnek a katások.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Idén év végéig csak az 50 ezer forint tételes adót fizető katás vállalkozókat fenyegette kettős veszedelem a nyugdíjuk tekintetében, de a minimálbér és a garantált bérminimum 2022. évi emelésével összefüggésben szükséges adóintézkedésekről benyújtott törvényjavaslat tükrében a 75 ezer forint tételes adót fizető katások is ebbe a körbe kerültek – hívja fel a figyelmet Farkas András nyugdíjszakértő. - írja a 24.hu

Mégpedig a következő miatt kerülnek slamasztikába a katázók, akiknek a száma úgy 400 ezer fő körüli.

A kisadózó vállalkozás 2022-ben is a főállású kisadózó után havi 50 ezer forint, a főállásúnak nem minősülő kisadózó után havi 25 ezer forint tételes adót fizet. A kisadózó vállalkozás választhatja, hogy a főállású kisadózó után magasabb összegű – minden megkezdett naptári hónapra 75 ezer forint – tételes adót fizet, ebben semmi új nincs eddig.

A nyugellátás megállapítása szempontjából elkülönül nyugdíjjogosultsághoz figyelembe vehető szolgálati idő számításának, és a nyugellátás összegének kiszámításához figyelembe vehető szolgálati idő számításának a módja.

A nyugdíjjogosultsághoz figyelembe vehető szolgálati idő megállapításánál a főállású kisadózói jogviszony teljes időtartamát figyelembe kell venni. Ezzel szemben abban az esetben, ha a főállású kisadózónak a törvényben meghatározott ellátás számítási alapja a mindenkori minimálbérnél kevesebb, a biztosítási időnek csak az arányos időtartamát veszik figyelembe szolgálati időként a nyugdíj összegének kiszámítása során – magyarázza Farkas.

Az egyik veszedelem megfogalmazása szerint "az, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) körébe tartozók nyugdíjszámítás során figyelembe vehető szolgálati ideje az arányosítás miatt rövidebb lesz, és e rövidebb (arányosított) szolgálati idő alapján kell majd megállapítani azt a nyugdíjszorzót, amellyel a számított nettó életpálya átlagkeresetüket meg kell szorozni a nyugdíj összegének meghatározásához."

A másik veszedelem pedig az, hogy "e számított nettó átlagkeresetet is csökkenti a katás időszakban beszámítható kereset nagyon alacsony összege."

Az a katás, aki havonta a normál 50 ezer forintnyi katát fizeti meg, akkor a nyugellátásra jogosító szolgálati idejét a nyugdíjjárulék alapját képező kereset (2022. január 1-jétől 108 ezer forint) és a mindenkor érvényes minimálbér (2022. január 1-jétől 200 ezer forint) arányában kell meghatározni, vagyis 2022-ben egy katás nap csak 0,54 napnyi szolgálati időnek számít a majdani nyugdíjszámítás szempontjából.

Ha egész évben katás az illető és havi 50 ezer forintot fizet, akkor az év 365 napja helyett csak 197 nap olyan szolgálati időt szerez, amely a nyugdíjszámítás során majd beszámítható lesz.

Aki a magasabb, havi 75 ezer forintos katát fizette, annak a nyugdíjjogosultság idejének számításakor nem kellett aggódnia, mivel a nyugdíjjárulék alapját képező kereset eddig minden évben meghaladta a minimálbér összegét.

Ám jövőre a 75 ezer forint tételes adót fizető katás vállalkozó nyugdíjalapja 170 ezer forintról csak 179 ezer forintra nő, vagyis elmarad a 200 ezer forintos minimálbér összegétől.

2022-ben egy emelt összegű tételes adót fizető katás vállalkozó egy napja csak 0,9 napnyi szolgálati időnek számít a majdani nyugdíjszámítás szempontjából. Ha egész évben emelt összegű tételes adót fizető katás valaki, akkor a 2022-es év 365 napja helyett csak 329 nap olyan szolgálati időt szerez, amely a nyugdíjszámítás során majd beszámítható lesz – emeli ki a szakértő. (24.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s