h i r d e t é s

Kétszer többet keres egy észt tanár, mint egy magyar

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kétszer többet keres egy észt tanár, mint egy magyar

2019. július 27. - 06:43

2013 óta több mint hatvan százalékkal emelkedett az állami alkalmazott pedagógusok bére a balti országban. Magyarországon alacsonyabbról indult, és 2014 óta 11 százalékot nőtt.

Forrás: Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozat / Facebook

Az észtek, akik a rendszerváltáskor még szegényebbek voltak nálunk, aztán 2005-2006 körül lehagytak egy főre jutó nemzeti jövedelemben, használható összehasonlítási alapnak tűnnek.

A tanári fizetések ügye azért került elő a napokban, mert a Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozata fotókampányt indított annak bemutatására, hogy a kormány által ígért (vagy finomabban: kommunikált) béremelések messze nem teljesültek.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Denmokratikus Szakszervezete is tiltakozásokat helyezett kilátásba a béremelésekért, illetve a nem kormánypárti sajtóban sorra jelentek meg a drámai pedagógushiányról, az oktatás összeomlásáról szóló anyagok.

Pályakezdő általános iskolai földrajz-, kémia- és biológiatanárt 1250 eurós fizetésért keresnek a legnagyobb észt állásportál, a tootukassa.ee szerint. Általános iskolai órák tartására észt anyanyelvet oktató tanárt 1250-1550 euróért alkalmaznának középiskolában.

Pécsen pedig most éppen 203 000 forintért (bruttó), körülbelül tehát 635 euróért általános iskolai magyartanárt. Kétszer annyit keresne egy észt tanár, mint magyar kollégája? (444.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s