h i r d e t é s

Kétszer többet keres egy észt tanár, mint egy magyar

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kétszer többet keres egy észt tanár, mint egy magyar

2019. július 27. - 06:43

 

2013 óta több mint hatvan százalékkal emelkedett az állami alkalmazott pedagógusok bére a balti országban. Magyarországon alacsonyabbról indult, és 2014 óta 11 százalékot nőtt.

Forrás: Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozat / Facebook

Az észtek, akik a rendszerváltáskor még szegényebbek voltak nálunk, aztán 2005-2006 körül lehagytak egy főre jutó nemzeti jövedelemben, használható összehasonlítási alapnak tűnnek.

A tanári fizetések ügye azért került elő a napokban, mert a Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozata fotókampányt indított annak bemutatására, hogy a kormány által ígért (vagy finomabban: kommunikált) béremelések messze nem teljesültek.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Denmokratikus Szakszervezete is tiltakozásokat helyezett kilátásba a béremelésekért, illetve a nem kormánypárti sajtóban sorra jelentek meg a drámai pedagógushiányról, az oktatás összeomlásáról szóló anyagok.

Pályakezdő általános iskolai földrajz-, kémia- és biológiatanárt 1250 eurós fizetésért keresnek a legnagyobb észt állásportál, a tootukassa.ee szerint. Általános iskolai órák tartására észt anyanyelvet oktató tanárt 1250-1550 euróért alkalmaznának középiskolában.

Pécsen pedig most éppen 203 000 forintért (bruttó), körülbelül tehát 635 euróért általános iskolai magyartanárt. Kétszer annyit keresne egy észt tanár, mint magyar kollégája? (444.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s