h i r d e t é s

Kétszer erősebbé vált a napsugárzás a Földön az elmúlt 15 év alatt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kétszer erősebbé vált a napsugárzás a Földön az elmúlt 15 év alatt

2021. június 19. - 13:35

 

Ha még van bárki is, aki kételkedik a globális felmelegedés tényében, annak a nemrég publikált legújabb tanulmányt ajánlanánk, melyben leírták, hogy ekkora mértékben a Föld korábban csupán évezredek alatt váltott klímát a különböző égövekben.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Az Earther magazin számolt be arról a publikációról, amelyben a klímakutatók vészjósló eredményeket közöltek a globális felmelegedés kapcsán, kiderítették ugyanis, hogy bolygónk sokkal nagyobb ütemben forrósodik fel, mint azt korábban prognosztizálták.

A Föld által elnyelt és az atmoszféra, valamint az óceán alá zárt napsugárzás mértéke az elmúlt 15 évben csaknem duplájára nőtt, a felgyülemlett energiaemelkedés pedig elegendő lenne ahhoz, hogy minden egyes másodpercben annyi hő szabaduljon fel, amekkora a Hirosimára ledobott atombomba felrobbanása során keletkezett.

A Föld rohamtempóban halad a klímakatasztrófa felé, a helyzet súlyosbodását pedig már képtelenség megállítani, hiába próbálnak nemzetközi szinten különféle kvótákat elfogadni és karbonsemlegessé tenni az ipart, egyelőre az vetíthető előre, hogy túl késő cselekedni.

Ha sötétebb képet akarunk festeni a jelenlegi szituációról, akkor nekünk, embereknek cseppet sem kell félnünk, hiszen azután, hogy kipusztítottunk több millió állat- és növényfajt a bolygóról a globális felmelegedés előidézésével, mi is hasonló sorsra juthatunk, helyünket pedig átvehetik majd olyan élőlények, amelyek végül tudtak alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

Mivel a napsugárzás erejét az ózonréteg vastagsága befolyásolja, ezért kizárólag akkor lehetne javulást elérni, ha csökkentenénk a vékonyodásért felelős üvegházhatású gázok koncentrációját a légkörben, ehhez viszont globális összefogás kellene, amire a nagyhatalmak részéről nincs igény és hajlam.

Mindezekből kifolyólag sajnos előfordulhat, hogy az évszázad végére olyannyira felforrósodhat a bolygó, hogy a mérsékelt éghajlati öv trópusokká fog változni, míg az egyenlítő környéke élhetetlenné válik, beindítva egy óriási népvándorlási folyamatot, ami végeláthatatlan demográfiai katasztrófával is járhat. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s