fbpx Képviselőket választ a diákság - már csak 2 napig lehet jelentkezni! | CIVILHETES

h i r d e t é s

Képviselőket választ a diákság - már csak 2 napig lehet jelentkezni!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Képviselőket választ a diákság - már csak 2 napig lehet jelentkezni!

2018. október 04. - 18:29

 

A Független Diákparlamentet szervező diákok közleménye.

Forrás: Diákparlament Facebook oldal

A Független Diákparlament országos szintű képviselőválasztást hirdet a 2018/19. tanévre, amely során bármely magyarországi középiskolás diáknak lehetősége nyílik 1 diák képviselőjelöltre szavazni. A választás során a jelöltek megyénként mérettetik meg magukat egymással, a 120 megválasztott képviselő pedig a legjobb eredményt elérő jelöltek közül az egyes megyék diáknépességével arányos létszámban kerül be a diákparlamentbe.

Ki jelöltetheti magát képviselővé?

Bármely 14. életévét betöltött, magyarországi középiskolában tanuló diák, a http://bit.ly/diakparlament2018 oldalon található jelentkezési űrlap kitöltésével.

A jelölési időszak szeptember 1-jén kezdődött, és október 6-án (szombaton) éjfélkor zárul le.

Mikor és hogyan történik a képviselők megválasztása?

A választás a http://diakparlament.hu honlapon keresztül zajlik majd, október 12-én veszi kezdetét, és két hétig fog tartani. Eredményhirdetésre október 27-én kerül majd sor.

Mégis hogyan válasszon egy diák számára teljesen ismeretlen jelöltek közül?

A Független Diákparlament választási segédletet is nyújt a szavazni kívánó diákok számára. Egy oktatási kérdéssort 1-5-ös skálán értékelnek a jelöltek és a szavazók is, a segédlet pedig a létrejött vélemény-indexek alapján jelzi, hogy a választó mely jelöltekkel ért leginkább egyet az aktuális oktatási kérdésekben.

Mi a szervezet célja?

A Független Diákparlament célja, hogy a döntéshozók felé képviselje a Magyarországon tanuló (középiskolás) diákok véleményét. Szakmai javaslatok és megmozdulások keretében is hangot kíván adni a diákok változtatás iránti igényének. A szervezet hosszú távú célja, hogy Magyarországon kirekesztés-mentes, diákközpontú, korszerű oktatási rendszer jöjjön létre, amely a diákok, tanárok és szülők számára egyaránt élhető. Éppen ezért kész komolyabb lépéseket is tenni annak érdekében, hogy a döntéshozók végre meghallgassák a diákok hangját, és mielőbbi érdemi párbeszédet kezdjenek az érintettekkel, illetve a szakmai szervezetekkel az oktatás rendszerszintű átalakításáról.

A Független Diákparlament fontosnak tartja, hogy az oktatás minden érintettjének véleményét bevonja az egyeztetésekbe, ezért egyetemi hallgatók, tanárok, szülők, és volt diákok jelentkezését is várja a http://bit.ly/diakparlament2018 oldalon.

További információk

A Független Diákparlament szervezői


 

Kommentek

h i r d e t é s