fbpx Keményen brüsszelezett Gulyás Gergely egy lengyel lapnak | CIVILHETES

h i r d e t é s

Keményen brüsszelezett Gulyás Gergely egy lengyel lapnak

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Keményen brüsszelezett Gulyás Gergely egy lengyel lapnak

2021. szeptember 27. - 13:36

 

Gulyás Gergely szerint igazából Brüsszel az illiberalizmus fővárosa

Forrás: Gulyás Gergely Facebook oldala

Brüsszel szorongatni akarja Közép-Európát, de a hurok körülötte is feszül, ezért komolyan át kell gondolnia térségünkhöz való viszonyát, mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Sieci lengyel konzervatív hetilapnak adott, hétfőn megjelent interjúban.

Az MTI összefoglalója szerint Gulyás az interjúban arról beszélt, hogy az európai uniós szervek főként Lengyelországot és Magyarországot támadják, de az utóbbi időben Szlovéniát és Ausztriát is.

A brüsszeli tisztviselők problémája, hogy nem képesek tolerálni a másságot” (…) ebben az értelemben Brüsszel ma „az illiberalizmus fővárosa”.

A miniszter szerint az Európai Bizottság elméletileg a szerződések őre, a gyakorlatban viszont korábban nem tapasztalt mértéket ér el a beavatkozás Magyarország belügyeibe. Brüsszel nem veszi tudomásul, hogy Európának ez a része más, mint a nyugati országok, és inkább kockáztatja az egész Európai Unió stabilitását, minthogy rugalmas legyen. Gulyás úgy vélte: Brüsszel még a legkisebb véleménykülönbséget sem képes elviselni, a „számunkra a Szovjetunió idejéből ismert elvet vallja, miszerint a jog a politika szolgálóleánya”.

A közép-európai tagállamoknak folyósított uniós források nem adományok, az euróövezetben és az uniós piacon Németország annyit keres, hogy az uniós alapok ahhoz képest csekély összegűek – emelte ki a miniszter. „Korábban megnyitottuk piacainkat, bár tőke szempontjából nagyon gyengék voltunk, és a Nyugat ezt kihasználta” – jelentette ki és idézte Günther Oettinger volt uniós biztost, aki megmondta: minden keletre küldött euróból 70 cent visszamegy nyugatra. A miniszter szerint nincs semmi alapja annak, hogy az alapokat erkölcsi gesztusként kezeljék, történelmi kategóriákban nézve pedig nem tartozunk igazán semmivel, éppen ellenkezőleg.

A magyar gyermekvédelmi törvény témájában Gulyás egyetértett az interjút készítő Jacek Karnowski szerkesztő felvetésével, hogy ez a migrációs témánál is nagyobb haragot váltott ki Brüsszelben, mivel egy igazi tabut érint. Gulyás azt mondta:

Európában nagyon sok csoportot, kisebbséget védenek, egyetlen kivétellel: az évszázadok óta itt élő nemzetek kivételével.

Gulyás szerint emellett Brüsszelt jelentősen befolyásolják az LMBT-témákat erőltető, csak ezzel foglalkozó és ebből élő civil szervezetek, amelyek a magánélet világába tartozó kérdésből próbálnak divatot teremteni. „Mi viszont úgy gondoljuk, hogy a gyermekek védelme az állam feladata”, a felnőttek élete pedig már az ő dolguk.

Arra a kérdésre, hogy a gyermekvédelmi törvényen nem kellene-e enyhíteni a rossz nyugat-európai fogadtatás miatt, Gulyás kijelentette: a politikában a legnagyobb hiba az, ha engedünk a nyomásnak, miközben tudjuk, hogy igazunk van. Az ilyen helyzetben nem hátra, hanem előre kell lépni, ezért az említett kérdésekben népszavazás lesz Magyarországon. (Telex)


 

Kommentek

h i r d e t é s