h i r d e t é s

Kávéesztétika - vendégváró tippek a kávékészítéshez

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Kávéesztétika - vendégváró tippek a kávékészítéshez

2021. szeptember 02. - 18:09

Mint a gasztronómia bármely más területén, úgy a kávékészítés során is igaz, hogy nem csak a belbecs, hanem a külcsín is számít: még jobban esik egy pohár kiválóan elkészített kávéital, ha a tálalása is esztétikus. Az íz és a díszítés ráadásul nem elválasztható egymástól, hiszen számos fűszerrel is gazdagíthatjuk az italunkat, amely így különleges ízvilágot kap, miközben a fűszerek díszítőelemként is működnek.

De ne szaladjunk ennyire előre, a legalapvetőbb eszközünk a kávé esztétikus tálalására ugyanis a csésze, illetve a tej, pontosabban a tejhab. Készítés előtt gondoljuk át, pontosan milyen kávét készítünk, az mekkora térfogatú lesz, és hagyományosan miben szokás tálalni. A nagy klasszikusokat illik tiszteletben tartani, például egy espressót presszós csészében, egy cappuccinót szélesebb, nagyobb, füles csészében tálalni, de a kreatívabb italoknál bátran használjuk a fantáziánkat és az otthon fellelhető csészéinket, poharainkat és egyéb eszközeinket, egy ízesített jegeskávé például remekül mutathat egy kisebb befőttesüvegben is. Rétegzett italokhoz, ahol a kávé és a tejhab, esetleg más összetevők élesen elkülönülnek, használjunk egyenes falú, üvegből készült poharat! A rétegezésben segítségünkre lehet egy evőkanál, amelynek segítségével lassan rácsorgathatjuk egymásra a rétegeket.

A tejjel készült italoknál elengedhetetlen a jó tejhab! A legegyszerűbb dolgunk akkor van, ha elektromos tejhabosítót, például indukciós eszközt választunk, amellyel egyetlen gombnyomással készíthetünk hideg vagy meleg tejhabot, esetleg habosítás nélküli meleg tejet is. Választhatunk kézi eszközöket, például dugattyús tejhabosítót, vagy akár french presst is, de a hagyományos gőzös megoldással is készíthetünk meleg tejhabot a kávégép gőzkarja és egy tejhabosító kancsó segítségével. Ez utóbbi kétségtelenül igényel némi gyakorlatot, cserébe viszont még különlegesebb sikerélmény lesz az így készített tejhabbal díszített ital. Könnyebb dolgunk lesz, ha eleinte egy nagyobb méretű kancsót használunk. Fontos, hogy a gőzkart ne toljuk túl mélyre: a helyes technika az, hogy eleinte nagyobb mennyiségű levegőt juttatunk a tejbe, melyet aztán eloszlatunk. Minél több, minél kisebb buborék kerül a tejbe, annál krémesebb lesz a tejhabunk. Figyeljünk rá, hogy elég ideig gőzöljük a tejet, de ne gőzöljük túl, ne forraljuk fel, ettől ugyanis a hab szétesik, a tej darabossá válik. Nagyobb zsírtartalmú tejet könnyebb habosítani, így érdemes azzal gyakorolni.

Ha elsajátítottuk a tejhabkészítés minden fortélyát és szeretnénk igazi kávézói hangulatot teremteni otthonunkban, érdemes lehet megtanulni néhány latte-art fogást, vagyis a habos tejes felöntéssel kirajzolt minták művészetét. Beiratkozhatunk akár egynapos tanfolyamokra is, de autodidakta módon is tanulhatunk, a közösségi médiában, videómegosztókon számos oktatóvideót találni. A latte-art során a tejhab minősége mellett oda kell figyelni arra is, hogy a megfelelő magasságból, megfelelő sebességgel öntsük a tejet, és persze nem mindegy a vonalvezetés sem, körülbelül olyan finoman kell mozgatni a kancsót, mintha rajzolnánk.

Van azonban egyszerűbb módja is, ha mintákkal szeretnénk díszíteni a krémes, tejhabos kávénkat: használjunk kávédíszítő sablonokat! Ezeket a kis stencileket akár házilag is elkészíthetjük, de persze végtelen mintaválasztékot találunk a készen kaphatók között is. A sablont a kávéital fölé tartva, legegyszerűbben fahéj- vagy kakaószórással alkothatjuk meg a saját mintáinkat. 

De ha valami igazán különlegesre vágyunk, érdemes más fűszereket is kipróbálni a kávénk díszítésére és ízesítésére. Használhatunk például tört rózsaborsot, kardamom őrleményt, tört vagy egész kávészemeket, reszelhetünk rá tonkababot, vagy esetleg narancs- vagy citromhéjat. Utóbbihoz feltétlenül kezeletlen héjú déligyümölcsöket használjunk!


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s