h i r d e t é s

Kasszíroztak az oroszok: köszönik a magyar pénzt

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam
a- a+

Kasszíroztak az oroszok: köszönik a magyar pénzt

2019. május 15. - 10:31

Megerősítették azt a sajtóhírt, miszerint a magyar kormány egy fél focistadionnyi összeget fizetett ki a paksi bővítést végző orosz fővállalkozónak. - írja a napi.hu.

Illusztráció: MTI

Március közepén 9,66 milliárd forintot (egy jobb focistadion árának fele) fizetett ki a Paks II. Zrt. az orosz fővállalkozónak, a Roszatomnak a készülő atomerőmű tervezési számláira. Ebből 7,8 milliárd forintot az orosz állami hitelből fedezett a magyar állam

- erősítették meg a korábbi sajtóinformációt a Világgazdaságnak.

Erre az évre eredetileg 106,1 milliárd forintnyi költségvetési kiadást terveztek a két új paksi blokk építésére, ám mivel mintegy kétéves csúszásban van az erőmű tervezése, könnyen lehet, hogy nem lesz ekkora kifizetés.

Tavaly az akkori 106,6 milliárd forintos keretből mindössze 14 milliárd forintot fizettek ki a Roszatomnak. A késedelmet a magyar fél a lassú uniós engedélyezéssel magyarázza. A Roszatom egyelőre nem tudta elkészíteni az uniós szabványoknak megfelelő terveket, így azok magyarországi engedélyezése sem kezdődhetett meg.

A mostani hivatalos tájékoztatás szerint a tervezett 2025-ös és 2026-os átadás valószínűleg egy-másfél évet csúszik, 2026-2027-re.

napi.hu


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky