fbpx Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter megállapodott, de azért még nem mindenben | CIVILHETES

h i r d e t é s

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter megállapodott, de azért még nem mindenben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter megállapodott, de azért még nem mindenben

2021. október 04. - 17:32

 

A Karácsony–Márki-Zay-összefogás azonnal elkezdett formálódni az előválasztás első fordulója után. 

Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely - Forrás: Karácsony Gergely Facebook oldala

Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltekre leadott szavazatok többségét Dobrev Klára (34,76 százalék) szerezte meg, második helyen Karácsony Gergely (27,31 százalék), a harmadik helyen pedig Márki-Zay Péter (20,43 százalék) végzett. Jakab Péter (14,10 százalék) és Fekete-Győr András (3,40 százalék) nem jutott be a második fordulóba.

Korábban több közvélemény-kutatás Jakab Pétert várta a legtámogatottabb három miniszterelnök-jelölt közé, meglepetésre azonban Márki-Zay Péter több tízezer szavazattal előzte meg a Jobbik elnökét az előválasztás első fordulójában.

A végeredmény kihirdetése után, pénteken került bejelentésre, hogy Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltként és miniszterelnökhelyettes-jelöltként mennek tovább az előválasztás második fordulójába. Az egyeztetések egyértelműen azzal a céllal indultak, hogy megakadályozzák Dobrev Klára győzelmét a második fordulóban.

Megállapodtak

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi sajtótájékoztatójukon bejelentették, hogy politikai szövetségben, két egyenrangú félként indulnak az előválasztás második fordulójában. Az Országos Előválasztási Bizottságnál azt szeretnék elérni, hogy egymás mellett szerepeljen a nevük a szavazólapon.

Abban is megállapodtak, hogy kormányváltás esetén az egyikük miniszterelnök, a másikuk miniszterelnök-helyettes lesz, a két szereplő között egyetértési jogot tartanak fenn, tehát mindenben közösen fognak dönteni. Arról viszont egyelőre nem született egyezség, hogy az egyenrangú partnerségben ki lesz a miniszterelnök-jelölt. (Index)


 

h i r d e t é s