h i r d e t é s

Karácsony: a hatósági döntés szűkítheti a közbeszerzésen indulók körét

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Karácsony: a hatósági döntés szűkítheti a közbeszerzésen indulók körét

2020. augusztus 04. - 17:34

 

A főváros nem ért egyet a Közbeszerzési Hatóság azon döntésével, amellyel nyolc évre csökkentette a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzésnél a referenciaidőszakot, mert a korlátozás alkalmas lehet arra, hogy szűkítse a közbeszerzésen indulók körét - írta Facebook-oldalán a főpolgármester kedden.

Lánchíd - Forrás: MTI

Karácsony Gergely hangsúlyozta: az eredeti kiírást jogilag megalapozottnak tartják, mégis, a hatályos szabályok és a Lánchíd felújításának sürgető szüksége nem ad más lehetőséget, mint a kormányzati hatóság előírásának beépítését a kiírásba.

Ezt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatósága haladéktalanul megteszi, a Lánchíd felújítását tehát ez nem hátráltatja - írta a főpolgármester, hozzátéve, "a politikai viszonyok ismeretében az lett volna a nagyobb meglepetés, ha a kormányzati hatóság jóváhagyta volna a kiírást".
Emlékeztetett, a BKK igazgatósága körülbelül tíz napja, a jogszabályi határidőket betartva, alapos mérnöki és jogi előkészítés után elfogadta a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzés kiírását.
A kiírás azt hivatott szolgálni, hogy lehetőséget adjon a legnagyobb mértékű átlátható versenyre, minél több alkalmas kivitelező pályázására - emelte ki Karácsony Gergely.
Mint írta, a közbeszerzés a hatályos szabályok szerint akkor tud megjelenni, ha azt egy kormányzati szerv, a Közbeszerzési Hatóság is jóváhagyja.
A kormányzati hatóság azonban az igazi versenyt szolgáló tízéves referenciaidőszakot soknak tartotta, előírta annak nyolc évre csökkentését - tette hozzá.
Ennek azért van jelentősége, mert az elmúlt nyolc évben egyetlen hidat sem újítottak fel Budapesten, vagyis a hatóság döntése szerint egyetlen korábbi budapesti hídfelújítás sem számíthat bele a referenciák körébe - olvasható a főpolgármester bejegyzésében.
Karácsony Gergely kitért arra is, hogy még mindig nem jelent meg a kormányhatározat a Lánchídra szánt állami forrásról, annak ellenére, hogy azt a kormány februárban megígérte.
Erre - mint írta - talán éppen a Közbeszerzési Hatóság versenykorlátozó döntése a magyarázat.
"Lehetnek ugyanis, akik ebből a két tényből, hogy tudniillik a Közbeszerzési Hatóság szűkíti a verseny lehetőségét, a kormány pedig fél éve szerencsétlenkedik egy határozat kiadásával, azt a következtetést vonják le, hogy egyeseknek a Lánchíd felújításánál fontosabbak a Lánchíd felújítói. Vagyis hogy melyik cég kapja a megbízást. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a magyar építőipar jó nagy része az elmúlt években a kormánytól nem túl távoli emberek, köztük kötélbarátok és szotyipartnerek kezében összpontosul, ebből máris kijöhet egy jó kis összeesküvés-elmélet" - fogalmazott Karácsony Gergely.
Hozzátette: nem hisz - vagy inkább nem akar hinni - az összeesküvés-elméletekben.
"Abban hiszek, hogy a Lánchíd nemzeti kincs, felújítása nemzeti érdek, ennek jegyében tesszük a dolgunkat" - áll a bejegyzésben. (MTI)


 

h i r d e t é s