fbpx Kaparófával a bútoraink épségéért | CIVILHETES

h i r d e t é s

Kaparófával a bútoraink épségéért

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Kaparófával a bútoraink épségéért

2020. január 15. - 08:29

 

Amikor úgy döntünk, hogy mostantól egy (vagy több) macskával fogjuk megosztani az otthonunkat, jobban tesszük, ha előre felkészülünk bizonyos helyzetekre, melyek a macskatartással együtt járnak. Az egyik ilyen, hogy a cicák előszeretettel koptatják a körmeiket a drága bútorainkon, és ha nem szeretnénk, hogy kárt tegyenek a hibátlan kárpitban vagy a fényesre lakkozott fa berendezésben, idejében szerelkezzünk fel különféle játékokkal és cicabútorokkal.

Forrás: geminiduo.hu

A körömkoptatás ösztönös viselkedés

Bármennyire is úgy tűnik néha, a cicusok a kaparást nem a gazdi idegesítésére és a bútorok leamortizálására találták ki, hanem ezekkel a mozdulatokkal jelölik meg a territóriumukat és élesítik a körmeiket. Sokan vannak, akik rendszeres körömvágással védekeznek a tönkretett bútorzat ellen, de egyre többen próbálkoznak a macskák számára készített macskabútorok beszerzésével is.

Vettem egy macskabútort, de nem használja. Mit tehetek?

Egészen biztos, hogy sok macska gazdi számára ismerős a helyzet, amikor megveszi a több (tíz)ezer forintos kaparófát a kedvencének, de az nagyobb örömét leli a kaparófa dobozában, mint magában a kaparófában. Az átszoktatás az új kaparófelületre nem egyszerű, de nem is lehetetlen feladat, viszont sok türelmet igényel.

Először segíthetünk a cicánknak, vagyis mutassuk meg neki, hogy mire való a macskabútoron a szizál felület! Vigyük a bútorhoz, fogjuk meg a mancsait, és imitáljuk velük a kaparó mozgást. Így hagyunk kicsi illatmintát, ami remélhetőleg elég ahhoz, hogy legközelebb már ott élesítse a karmait a kis szobatigris.

Ha ez nem működik, próbálkozhatunk azzal is, hogy kis csokor macskamentát lógatunk fel a cicabútorra, így előbb-utóbb remélhetőleg ott fog kaparászni a macsek, hogy az ő illata legyen a bútoron a menta helyett.

Ha egyik fenti megoldás sem segít, időnként helyezzük át a cicabútort a lakás egy másik pontjára, nem mindegy ugyanis a macskáknak, hogy hol élesítenek. Amint meglesz a cica szerinti tökéletes hely a körömélesítésre, igénybe fogja venni a kaparófa nyújtotta előnyöket.

Bútorok továbbra is veszélyben

Előfordulhat az is, hogy bár használja a macska a számára vásárolt kaparófát, nem szokik le a többi bútordarab rendszeres amortizálásáról sem. Ilyenkor próbálkozhatunk különféle praktikákat bevetni, mint a citrusos és eukaliptusz illatú spray-k, vagy a terület ideiglenes „ragasztózásával” is lehet szerencsénk. Mivel a cicák nem kedvelik a ragadós dolgokat, ezért hatásos megoldás lehet, ha kétoldalas ragasztót teszünk arra a felületre, ahol nem szeretnénk, hogy a cica kaparásszon, és ha már nem próbálkozik, eltávolíthatjuk a ragasztót.

Ha kaparófa beszerzését tervezzük, érdemes egy olyan többfunkciós darabot választani, mint amilyenek a Gemini-Duonál is kaphatóak, hiszen minél több játékos elemet tartalmaz egy ilyen macskabútor, annál nagyobb az esélye, hogy a cicánk használni is fogja azt.


 

Kommentek

h i r d e t é s