h i r d e t é s

Kamala Harris lett ideiglenesen az Egyesült Államok elnöke

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kamala Harris lett ideiglenesen az Egyesült Államok elnöke

2021. november 19. - 18:01

 

Joe Bident ugyanis altatással műtik, ilyenkor pedig az alkotmány szerint ideiglenesen át kell adnia jogköreit alelnökének.

Joe Biden elnök, és Kamala Harris alelnök - Forrás: News9 Live

"Joe Biden amerikai elnök pénteken átmenetileg átadta a hatalmat Kamala Harris alelnöknek, mivel egy rutinműtét során elaltatják" - közölte Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára.

Harris irodájából fogja ellátni munkáját. Nem ez lenne persze az első eset, hogy a hivatalban lévő elnök átadja jogköreit, ameddig altatást igénylő orvosi beavatkozáson esnek át. George W. Bush is így tett, amikor egy béltükrözést végeztek el rajta. Egyébként Donald Trump volt elnök volt sajtótitkára, Stephanie Grisham az év elején megjelent könyvében már erősen célozgatott rá, hogy Biden elődjét 2019-ben ugyancsak altatni kellett, de ezt elhallgatta, mert el akarta kerülni, hogy az akkori alelnök, Mike Pence legyen addig is hatalmon.

Az amerikai alkotmány szerint amennyiben az elnök nem képes ellátni hivatalából eredő hatásköröket és kötelességeket, addig helyette ezt az alelnök, mint megbízott elnök teszi meg helyette. Erről tájékoztatnia kell a képviselőház elnökét és a szenátus ideiglenes elnökét. Mindez addig hatályos, ameddig nem küld egy, a korábbi közléssel ellenkező, egyértelmű írásbeli nyilatkozatot. 

Biden - aki szombaton tölti be 79. életévét - péntek reggel érkezett meg a Walter Reed katonai kórházba, hogy átessen rutinszerű éves orvosi vizsgálatán hivatalba lépése óta először - írja beszámolójában a CNN. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s