h i r d e t é s

Júliustól adómentessé tennék a minimálbért - parlament előtt a javaslat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Júliustól adómentessé tennék a minimálbért - parlament előtt a javaslat

2021. április 21. - 08:42

 

Az MSZP előválasztási programjának részeként mutatták be szűk két héttel ezelőtt az adómentes minimálbér javaslatát. A felvetés most került a parlament elé egy módosító törvényjavaslat formájában és számos érv kíséretében.

Az Országgyűlés mai plenáris ülése. - Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A 2022-es választások előtti időszakban a pártok gazdasági programjának részletes bemutatását tervezzük. A cikk ennek a tervezett sorozatnak jegyében készült.

A Magyar Szocialista Párt még április 10-én hozta nyilvánosságra (elő)választási programját a 2022-es választásokra való felkészülés jegyében. A dokumentum az esélyegyenlőség és a jövedelmek újraosztása szempontok mentén készült, egyik leginkább húsba vágó javaslata pedig a minimálbér adómentességének visszaállítása. 

Az Orbán-kormány 2010-es hatalomra kerülése után ugyanis az egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszerre való áttéréssel párhuzamosan megszüntette a kötelezően adandó legkisebb bérek vonatkozásában az adójóváírást. Így az érintettek azt tapasztalták, hogy a korábban fizetett 0 forintnyi szja a bruttó bérük 16 százalékára ugrott fel (azóta az szja kulcsát 15 százalékra mérsékelte a kormány).

Igaz, bizonyos kedvezmények maradtak továbbra is a rendszerben, ám azokkal a gyermeket nevelőket segíti a kormány a családi adókedvezmény formájában. És míg a kabinet családpolitikájának fókuszában a támogatások mellett a gyermekvállalás ösztönzése is kiemelt fókuszt kapott, a legkisebb bérből élők teljes adóterhelés mellett látókörön kívül kerültek ebből a szempontból. 

A családpolitikán túlmenően más érvek is szólnak a minimálbér adómentessé tétele mellett - ez már az MSZP által benyújtott javaslat indoklásából derül ki. (mfor.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s