h i r d e t é s

Jóval több külhoni magyar regisztrált a választásra, mint négy éve

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Jóval több külhoni magyar regisztrált a választásra, mint négy éve

2022. április 04. - 14:12

Jóval magasabb volt a vasárnapi választásra regisztrált külhoni magyarok száma, mint négy évvel ezelőtt - közölte a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára - MTI/Balogh Zoltán

Potápi Árpád János köszönetet mondott mindenkinek Magyarországon, a Kárpát-medencében és a diaszpórában, aki részt vett a választáson és a népszavazáson, továbbá külön köszönetét fejezte ki azoknak, akik szavazatukkal a Fidesz-KDNP-t támogatták. Szintén külön köszönetet mondott azoknak a külhoni magyaroknak, akik regisztráltak és időben, pontosan kitöltve eljuttatták szavazataikat.

Ismertetése szerint - a jelenlegi adatok alapján - 456 129 külhoni magyar regisztrált, azaz 78 ezerrel többen, mint négy évvel ezelőtt; a levélszavazatok száma több mint 40 ezerrel nőtt.

Szijjártó Péter méltatta a kormánypártok választási teljesítményét

Történelmi győzelmet aratott a Fidesz-KDNP a vasárnapi országgyűlési választáson - mondta a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a Karmelita kolostorban tartott kormányülés után a Facebook-oldalán megosztott videóban.

Szijjártó Péter a videóban köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a szavazáson. "Nagyon köszönjük a bizalmat, amit kaptunk a tegnapi napon" - fogalmazott a tárcavezető.

A miniszter köszönetét fejezte ki a határon túli szavazóknak is, azoknak, akik fontosnak tartották, hogy részt vegyenek "ezen a sorsdöntő" parlamenti választáson, amely "nemzetünk jövőjét hosszú távra meghatározza".

Hozzátette, nemcsak a kormánypártok támogatottságában született rekord, hanem a határon túli magyarok szavazatainak számában is, hiszen 315 ezren voksoltak, ami a duplája a 2014-ben leadott szavazatoknak, és 50 ezerrel haladja meg a 2018-as szavazatszámot.

"Mi kiállunk a határon túl élő magyar honfitársainkért, a határon túl élő magyarok számíthatnak ránk, számíthatnak az anyaországra, mint ahogyan az anyaország is számít rájuk, például ilyen fontos döntések meghozatalakor" - hangsúlyozta a miniszter.

Szijjártó Péter úgy értékelte, vasárnap a béke vagy háború kérdésében kellett döntést hozni, és a magyar nemzet világos választ adott: a békét és a biztonságot választotta. (MTI)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s