h i r d e t é s

Jönnek a nyugdíjas kasszások, árufeltöltők, takarítók a magyar boltokban

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

Jönnek a nyugdíjas kasszások, árufeltöltők, takarítók a magyar boltokban

2017. szeptember 25. - 17:14

Lujza 60 éves, egy éve él nyugdíjasként. Nagyon szeretne elhelyezkedni valamelyik nyugdíjas szövetkezeten keresztül, de úgy látja, hiába jó az elképzelés, a rendszernek még vannak gyerekbetegségei. - írja a penzcentrum.hu.

Forrás: penzcentrum.hu

Pocsékabbnál pocsékabb munkalehetőségek közül lehet csak választani, és úgy érzi, ha ő maga nem lép azért, hogy mielőbb munkát találjon, a szövetkezet, ahová regisztrált, nem fog rajta segíteni.

Ha én nem keresek magamnak munkát, ez a szövetkezet nem fog rajtam segíteni. Ez nulla

- mondta a Pénzcentrumnak telefonon a 60 éves Lujza, akinek nevét kérésére a cikkben megváltoztattuk. A Miskolcon élő nő kicsivel több, mint egy éve ment nyugdíjba.

Akkoriban azt gondolta, az életben többé nem szeretne dolgozni. Viszont amikor idén nyáron tudomást szerzett róla, hogy augusztustól elérhetővé válnak a nyugdíjas-szövetkezetek nyújtotta álláskínálatok, úgy gondolta, ez jó lehetőség és egy részmunkaidős állás nem is lenne rossz.

Úgy fogalmaz, kijön ugyan a nettó 150 ezres nyugdíjából havonta, viszont bántja, hogy esélye sincs félretenni a nyugdíjából, nincs megtakarítása, hiába szeretné, arra sincs pénze, hogy a lakást kicsit felújítsa. Ráadásul jelzáloghitele is van, ami szintén jelentős anyagi terhet ró a magyar nőre.

Épp ezért amint lehetett, regisztrált a miskolci Harmadik Kor Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetnél.

Egész életében irodai munkát végzett, ezért valamilyen adminisztrációs állást szeretne, de tulajdonképpen elvállalna adatrögzítést is, és a kereskedelemben is kipróbálná magát.

Amikor regisztráltam a weboldalon, tényleg szinte mindent beixeltem, vagyis bármilyen munkalehetőségnek örültem volna. Két dolgot viszont nem vállalok: takarítást és nehéz fizikai munkát

- mondta. Szeptemberben aztán a honlapon megjelentek az első álláshirdetések, de Lujza csalódottan tapasztalta, hogy alig van olyan munkalehetőség, ami számára megfelelő lenne.

Egy cég például a budapesti és miskolci telephelyükre takarító munkatársat és varrónőket keres, nagy a kereslet a légtechnika szerelőkre, valamint víz- és központi fűtésszerelőkre is. Miskolc környékén van egy bolti eladói állás is, és konyhai kisegítőt is felvennének nyugdíjas szövetkezeten keresztül.

Szerencsésnek tartja magát, mert már a ’90-es évek közepe óta használ számítógépet - a munkájához elengedhetetlen volt, hogy megtanulja kezelni azt, így az internetes ügyintézés sem jelent számára gondot.

Múcsonyban például keresnek embert egy Kft.-hez. Csak épp szerintem sok olyan idős ember él azon a településen, aki nem is tud erről a lehetőségről, mert nincs számítógépe vagy internete

- jegyezte meg Lujza. Kiemelte, hiába regisztrált a honlapon, fizette be a 100 forintos tagdíjat,

a nyugdíjas szövetkezet nem úgy működik, mint a nagyobb állásportálok: nem érkeznek nap, mint nap e-mailben állásajánlatok,

ha befut egy Lujza számára megfelelő lehetőség, senki sem hívja fel, hogy erről informálja őt. Úgy van esélye megtalálni a számára legjobb munkát, ha ő rászánja az időt és minden nap átnézi a nyugdíjas szövetkezet Facebook-oldalát és/vagy honlapját.

Ezért éri meg nyugdíjas szövetkezeten keresztül dolgozni

A szövetkezeten keresztül végzett munka után csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetni, így a cégeknél a munkavégzés költségére nem rakódnak rá a közterhek. Ráadásul a mindenkori - az idén 127 500 forintos - minimálbérig étkezési utalványt is adhatnak a nyugdíjas szövetkezetek dolgozóinak, akár szja-mentesen is.

A nyugdíjas szövetkezeti tagok nyugdíját pedig semmilyen szinten nem érinti a foglalkoztatás: vagyis a munkájukért kapott fizetés mellett a nyugdíjukat is megkapják minden hónapban.

Gyerekcipőben járnak még a szövetkezetek

Kósa Lajos szeptember első hetében, még a Fidesz frakcióvezetőjeként azt nyilatkozta, eddig 19 nyugdíjasszövetkezetet jegyeztek be, de legalább ugyanennyi van cégbírósági bejegyzés alatt.

Hiába viszont a rengeteg szövetkezet, az állásajánlatokat böngészve kijelenthetjük: egyelőre gyér a kínálat.

Az országos lefedettségű Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas-szövetkezet honlapján például mindössze hat állásajánlatot találtunk Pest megyében, négyet Veszprém megyében és egyetlen egyet Győr-Moson-Sopron megyében. A honlap alapján a legtöbb megyében egyáltalán nincs munkalehetőség.

A honlap nem naprakész.

Mivel ez a korosztály nem az interneten éli az életét, ezért náluk sokkal nagyobb élőmunka befektetésre van szükség a toborzás során, így jelenleg az aktív toborzási módszerekhez fordulunk elsődlegesen,

de természetesen az a cél, hogy minden lehetőség felkerüljön a honlapunkra is, erre azonban még a nagyszámú érdeklődő miatt várni kell

- válaszolta megkeresésünkre Kováts Balázs, a Szomszédok Nonprofit Kft. ügyvezetője. Minden megyeszékhelyen és néhány kisebb településeken is folyamatosan nyitnak ügyfélszolgálatokat, hogy minél több nyugdíjast elérjenek.

Náluk egyébként a kiskereskedelmi pozíciókból van a legnagyobb választék. Arra a kérdésre, eddig hány nyugdíjas regisztrált hozzájuk, azt felelte: jelenleg kb. 100 fő dolgozik az ország területén nyugdíjasként szövetkezeti rendszerben.

Ha az interneten elérhető álláshirdetéseket megnézzük, látszik, hogy sokan nem részmunkaidőben foglalkoztatnának nyugdíjasokat. Veszprémben például heti 4-5 napban, két műszakban (reggel 6-tól délután 2-ig és délután 2-től este 10-ig) keresnek embert. A kézi összeszerelő, csomagoló munkáért óránként 840 forintot, a gépi varrásért 926-980 forintot fizetnek.

Szegeden konyhai kisegítő munkáért bruttó 733 forintot fizetnek, hetente 2-3 napot kell vállalni, a munkaidő reggel 6 órától 14.20-ig tart. Bábolnán csomagolói munkára várnak jelentkezőket, csakhogy ez sem részmunkaidős állás: három műszakban (6.00-14.00, 14.00-22.00, 22.00-06.00) keresnek nyugdíjasokat, a délelőtti munkavégzésért nettó 900 forintos órabért, a délutániért és éjszakaiért nettó 1035 forintot fizetnek.

A nagyobb áruházláncok tárt karokkal várják a nyugdíjasokat

Megkérdeztük a nagyobb boltláncokat, tervezik-e, hogy foglalkoztatnak majd munkavállalókat nyugdíjas szövetkezeten keresztül.

Az Auchannál jelenleg is 130 nyugdíjas dolgozik, ez az aktív állományuk 2 százalékát jelenti. Jelenleg egyébként nem dolgoznak együtt nyugdíjas szövetkezetekkel, de megkeresésünkre azt írták, nyitottak erre a lehetőségre is.

Arra a kérdésre, hogy milyen munkakörben alkalmaznak idősebb korosztályú munkavállalókat, azt válaszolták, tulajdonképpen bármely nyitott pozíciójukra jelentkezhetnek, így például pénztáros, biztonsági munkatárs, eladó, áruátvevő, dekoratőr vagy kereskedelmi vezető munkakörökben is várják jelentkezésüket.

A Spar és Interspar üzletekben is jó ideje dolgoznak nyugdíjasok, és a cég a jövőben szeretne nyugdíjas szövetkezettel is együttműködni.

Arra a kérdésre, miben más nyugdíjast foglalkoztatni, mint például egy diákot, illetve egy aktív korút, a következőt felelték a Pénzcentrumnak: ez a korosztály sokkal lojálisabb, koruk ellenére példaértékű a tenni akarásuk, a munkához való hozzáállásuk.

A Lidl Magyarország megkeresésünkre annyit írt, jó kezdeményezésnek tartják a szóban forgó foglalkoztatási formát, "hiszen ezzel lehetőség nyílik a munkaerőpiacon dolgozók számának bővítésére".

A Tescótól pedig a következő választ kaptuk: "a Tesco vizsgálja a nyugdíjas szövetkezetekkel való együttműködés lehetőségét, ám a pontos részletek további egyeztetést igényelnek". Az Aldi kérdésünkre közölte,  jelenleg nem foglalkoztatnak munkavállalót nyugdíjas szövetkezeten keresztül.

penzcentrum.hu


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s