fbpx Jöhetnek a nagycsaládok Kínában: akárhány gyereket vállalhatnak mostantól a nők | CIVILHETES

h i r d e t é s

Jöhetnek a nagycsaládok Kínában: akárhány gyereket vállalhatnak mostantól a nők

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Jöhetnek a nagycsaládok Kínában: akárhány gyereket vállalhatnak mostantól a nők

2021. július 23. - 09:36

 

Sem pénzbüntetéssel, sem egyéb konzekvenciával nem sújtják már Kínában azokat sem, akik háromnál is több gyermeket vállalnak.

A kép illusztráció! - Forrás: Dreamstime.com

Évtizedeken át szabályozták szigorúan azt, hány gyermek születhet egy kínai családban, a kormány kedden nyilvánosságra hozott döntésének értelmében azonban mostantól minden család szabadon választhatja meg, hány gyermeket vállal, írja a CNBC.

A döntés hátterében az ország vezetésének a gyermekszületések számának növelésére irányuló törekvése áll - a kínai társadalom ugyanis rohamosan öregedik, a születések száma pedig tavaly 15 százalékkal csökkent az előző évihez képest. Ez már a negyedik olyan év volt, amelyben csökkenő tendenciát mutattak a számok.

Szigorúan büntettek

Kínában 1980-ban vezették be az egygyermekes szabályt ("egykepolitika"), aminek következtében a helyi hatóságok három évtizeden át olyan drasztikus eszközöket vetettek be a születésszám szabályozására, mint a sterilizálás vagy a várandósokra kényszerített abortusz. Mivel a családok egy része, főleg a vidéki Kínában a fiúgyermekek születését preferálta,

az egygyermekes szabály a nemi egyensúlyok komoly eltolódásához vezetett.

Azok a családok, amelyek megszegték az egygyermekes, később a kétgyermekes szabályt, komoly pénzbüntetésre számíthattak, illetve a szülők sokkal nehezebben találtak munkát maguknak. A múlt évben arról adott hírt a világsajtó, hogy egy hétgyermekes családot több mint 718 ezer jüanos, azaz hozzávetőlegesen 34 millió forintos pénzbírsággal sújtottak a hatóságok.

Nem lesz már korlátozás

"A kormány többé nem szab ki bírságot azokra a párokra, akik a családtervezési törvényt megszegve a megengedettnél több gyermeket vállalnak" - közölte a Hszinhua állami hírügynökség angol nyelven, egy kedd este nyilvánosságra hozott, de június 26-i keltezésű kormányzati dokumentumra hivatkozva. A dokumentum emellett hosszabb szülési szabadságot és jobb gyermekgondozási rendszert sürgetett.

Fogy a társadalom

Az 1980-ban bevezetett egykeszabályozást korábban két gyermek vállalását engedélyező rendszer előzte meg. A nyolcvanas évek közepén a rendszer kicsit módosult: a vidéki családok számára engedélyezték a második gyermek vállalását is abban az esetben, ha az lány.

Ezt követően azonban évtizedeken át nem történt változás, egészen 2016-ig, amikor is mindenki számára engedélyezték a kétgyermekes modellt, a gyerekek nemétől függetlenül. Ez a változtatás sem tudta ugyanakkor felülírni a népesedési trendet: a kínai társadalom tovább öregedett, a születésszámok pedig csökkentek.

A legutóbbi változás 2021 májusának végén történt, amikor is három gyermek vállalását engedélyezték. Szakértők már ekkor arról beszéltek a New York Times cikkében, hogy a teljes szabadság engedélyezése lenne a kívánatos irány a népességcsökkenés megfékezésére.

Jelenleg a kínai reprodukciós ráta 1,3, miközben ahhoz, hogy ne csökkenjen a népesség, 2 fölötti értéket kellene elérni. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s