h i r d e t é s

Jobboldaliak is kiálltak a Népszabadság mellett

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Jobboldaliak is kiálltak a Népszabadság mellett

2016. október 09. - 18:23
0 komment

 

Bal- és jobboldal egyként látja a kérdést, sőt a Jobbik is a megszüntetés ellen foglalt állást - írja az mno.hu.

A Népszabadság munkatársai a székháznál Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet

Tamás Gáspár Miklós szerint „önsorsrontó balek” az a baloldali demokrata, aki nem tiltakozik, de Hörcher Ferenc is úgy látja, hogy a magyar politikai közösség érdeke a Népszabadság újbóli működése. Bal- és jobboldal egyként látja a kérdést, sőt a Jobbik is a megszüntetés ellen foglalt állást.

Vannak határok, amelyeket nem szabad átlépni – így kommentálta a Népszabadság megjelenésének felfüggesztését három jobboldali értelmiségi, Hörcher Ferenc, Pócza Kálmán és Fekete Balázs a Mandineren közzétett állásfoglalásban. Nem csak ők hárman tettek közzé szolidaritási nyilatkozatot a konzervatív véleményformálók közül: szombaton, a felfüggesztés bejelentése után így tett a Magyar Nemzet, de a Mandiner és a Heti Válasz is. (És más szerkesztőségek mellett kiállt még a Hetek és az LMP-közeli Reflektor is a Népszabadságért.) A Válasz.hu szerzője, Dévényi István egyenesen úgy vélte: „a Népszabadság bezárása nem piaci döntés volt. Mert itt nincs piac. Pontosabban: már piac sincs”.

Hörcherék szerint üzleti érdekek nem magyarázhatják „a váratlan, elfogadható magyarázat nélküli, azonnali” leállítást. A szerzők úgy látják, a politikai befolyásolás gyanúja erőteljesen felmerül, a magyar politikai közösségnek pedig érdeke, hogy a Népszabadság újból működjön.

Magyar Időket sem kellene felgyújtani

Kifejtette véleményét a szombati tüntetésen felszólaló Tamás Gáspár Miklós is. A filozófus a Kettős Mércére írta meg: „önsorsrontó balek” az a baloldali demokrata, aki nem tiltakozik. A szerző szerint a sajtószabadság nem a demokrácia, hanem a demokrácia előfeltételeinek kérdése, és nem a nép, hanem újságírók, „ráérő különcök” cserélnek eszmét. Megtestesítik azt az elvontságot, hogy létezik a vélemények sokféleségének végtelenje, így a médiumok közt nem dönthet a tekintély és az erőszak. A demokrácia előfeltételeihez a Magyar Idők és Magyar Hírlap szólásszabadsága is hozzátartozik, ezért nem kellett volna meggyújtani TGM szerint a szombati tüntetésen Magyar Idők-példányokat sem.

Ami nem zavarja a Gazdasági Versenyhivatalt

A piaci versenyt mindvégig torzították nyílt politikai beavatkozások, de erről nem akkor kell beszélni, amikor „családok százainak megélhetése kerül veszélybe pusztán azért, mert tisztességes újságírók végezni próbálták a munkájukat” – vélte a HVG.hu véleményrovatának vezetője, Hont András. Szerinte a konkrét történet nem a gazdaságról vagy a piaci logikáról szól, hanem a hatalomról és kiszolgálóiról. A szerző felelevenítette, hogy a médiahatóság megakadályozta az Axel Springer és a Népszabadságot kiadó Ringier egyesülését, de amikor a megyei lapok és a Ringier országos napilapjai már egy kézben egyesülnek, csak máséban, a Gazdasági Versenyhivatal már nem aggódik.

Dermesztő volt látni fél éve, ahogy egy ellenzéki török lap vezetőségét bilincsben viszik el – írta az Index főszerkesztője, Dudás Gergely. Szerinte akkor egyértelmű volt, hogy Magyarországon ilyen nem történhet meg. „De naivnak bizonyult az is, aki azt hitte, hogy van egy pont, ahol már Fidesz-mércével is elég a sajtószabadság korlátozásából és a médiatér megszállásából. Sajnos mindig van lejjebb” – tette hozzá.

A Jobbik sem örül

Közleményt adott ki a Jobbik is, Mirkóczki Ádám elítélően szólt a Népszabadság beszántásáról. Nem örült a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinetjének alelnöke, Bencsik János sem, aki Facebook-oldalán azt írta: „2016-ra eljutottunk a 90-es évek posztkádári médiaviszonyainak reciprokához, és bár a köztévéből eltűntek az ízléstelen művirágok, a forma és a tartalom talán még sohasem volt ennyire primitív, ennyire gátlástalan, ennyire orwelli.” Mint írta, már elesett az Origó és a TV2 is, és nem tud örömtáncot lejteni, mert látja, ez a folyamat hova vezet.

mno.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s