h i r d e t é s

Jobbközép győzelem született a horvát parlamenti választáson

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Jobbközép győzelem született a horvát parlamenti választáson

2020. július 06. - 05:52

 

A vasárnap 22 óra után közzétett hivatalos részeredmények alapján a jobbközép kormányzópárt nyerte a parlamenti választásokat Horvátországban.

Forrás: Euronews

A Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egyértelmű győzelmet aratott, de vélhetően a 151 fős zágrábi parlamentben a 76 fős többsége nem lesz meg.

Andrej Plenkovic miniszterelnök minden bizonnyal a kormányfői székben maradhat, de koalíciós partnert kell keresnie a kormányzáshoz.

A leadott szavazatok 50 százalékos feldolgozottságánál a HDZ 68, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt által alapított Restart Koalíció 42, a Miroslav Skoro horvát üzletember, énekes által létrehozott Haza Mozgalom 15 mandátumot szerezhet.

 Átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt 8 mandátummal az időközben jobboldalra tolódott Híd Függetlenek Listája (Most) és 6 mandátummal a Mozemo! (Képesek vagyunk rá!) nevű újbalos pártok és a zöldek szövetsége, amely tömörülés a választások meglepetése. Két parlamenti helyre számíthat a Párt névvel és vezetéknévvel (Stranka imenom i prezimenom) balközép pártok szövetsége és egy helyre a kisebbik kormányzó párt, a liberális Horvát Néppárt (HNS).

A horvát parlament 11 mandátumot a nemzeti kisebbségeknek és a horvát diaszpórának tart fenn. (MTI) / Euronews


 

h i r d e t é s