h i r d e t é s

Jelentős felfedezés Egyiptomban: egy több mint 5000 éves sörfőzdét találtak

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Jelentős felfedezés Egyiptomban: egy több mint 5000 éves sörfőzdét találtak

2021. február 14. - 08:11

 

Egy újabb jelentős felfedezés történt Egyiptomban, miután a régészek egy több mint 5000 évesnek vélt sörfőzdét találtak.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Az egyiptomi-amerikai csapat egy nagy termelésű sörfőzdét fedezhetett fel, ami az eddigi vizsgálatok szerint több mint 5000 éves lehet. A kutatásokra Egyiptom déli részén került sor, amiről a turisztikai minisztérium számolt be szombaton.

Az Al Jazeera beszámolója szerint a felfedezett sörfőzde valószínűleg Narmer király korszakáig vezethető vissza, aki Felső-és Alsó-Egyiptom első embere volt. Több mint 5000 évvel ezelőtt uralkodott, és ő volt az, aki a korai dinasztikus kori I. dinasztia uralkodójaként egyesítette Felső és Alsó-Egyiptomot.

Mintegy negyven cserépfazékból álló sorokban elrendezett különböző egységeket találtak a helyszínen, Abüdoszban, mely egy felső-egyiptomi teleülés, Kairótól körülbelül 600 kilométerre délre a Nílus nyugati partján.

Az eddigi információk szerint a lelet annyira értékes, hogy azt a világ legrégebbi nagy termelésű sörfőzdéjének nevezik. Brit régészek először a 20. század elején fedeztek fel egy ehhez hasonló sörfőzdét, de annak pontos helyét soha nem határozták meg. Az új régészeti csapat, ami helyiekből és amerikaikból áll, képes volt felkutatni és feltárni az új leletet.

A nagy sörfőzde összesen nyolc nagy területből áll, amiket sörgyártás egységeként használhattak. Minden ilyen szektor körülbelül negyven darab cserépedényt tartalmazott, amiket két külön sorba rendeztek.

Az egyiptomiak rendkívül intelligensek voltak, és messze megelőzték a korukat a különböző találmányaikkal. A sörfőzde is erre utal, mert egy igen precíz termelőegységet tártak fel. A közlemény szerint a sörfőzdét azzal a céllal építhették meg, hogy elláthassák az egyiptomi királyok temetkezési helyiségeiben zajló uralkodó rituálékat.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a sört nagy mennyiségben állították elő, és a „gyár” egyszerre körülbelül 22400 litert volt képes termelni. Az ásatások ideje alatt több bizonyítékot is találtak arra vonatkozólag, hogy a sört az áldozati szertartások során használták fel.

Az ókori Egyiptomban a sörkészítésre utaló bizonyítékok nem új keletűek, mert már a korábbi felfedezések is rávilágítottak arra, hogy léteztek ilyen termelések. 2015-ben az Izraeli Régiségügyi Hatóság bejelentette, hogy egy 5000 éves múltra visszatekintő kerámiadarabokat találtak egy tel-avivi építkezésen, amiket sörkészítéshez használhattak.

Egyiptom az évtizedek alatt számos nagy felfedezést jelentett be, annak reményében is, hogy ezzel még több turistát csalogathat magához. Megannyi kincs lapulhat még a homok alatt, amik csak növelhetik az ország turisztikai értékét.

Nemrégiben Alexandria közelében egy körülbelül 2 000 évvel ez előtti múmiát fedeztek fel, ami egy aranyból készült nyelvet is tartalmazott, melyet vélhetően a halottak szájába tették, hogy azok a túlvilágon is képesek legyenek kommunikálni. 2020-ban 15 millió turistára számítottak Egyiptomban, szemben az előző évi 13 millióval, de a koronavírus minden tervüket romba döntötte. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s