h i r d e t é s

Jártál már Nagyszebenben? Érdemes, olyan, mintha egy nyugati városba csöppennél!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Jártál már Nagyszebenben? Érdemes, olyan, mintha egy nyugati városba csöppennél!

2019. január 09. - 20:03

 

Nagyszeben, Hermannstad… Valószínű, hogy mindannyian hallottunk már róla, de keveseknek utazási célpontja. Kár, pedig annak a városnak lelke van! Utazási napló. - írja a hoppipolla.transindex.ro.

Forrás: hoppipolla.transindex.ro

Régóta terveztük a barátaimmal, hogy ellátogatunk Nagyszebenbe, hiszen mindannyian jártunk már ott (van, aki töltött már ott egy pár napot, és van, aki csak átutazott rajta), de nem volt lehetőségünk még rendesen megcsodálni. Idén úgy hozta a sors, hogy az új év Nagyszebenben ért minket (igazából saját akaratunkból mentünk oda, de nem szép az, hogy a sors hozta úgy?), így volt két napunk a város megcsodálására. 

Mint ahogy már megszokhattuk, az óváros (vagyis ami várfaltól kezdődik) majdnem teljesen le van zárva, a belvárosban majdnem minden utcát sétálóutcává alakítottak, a lakók nagy elégedettségére (azért hozzátenném, hogy parkoló autók vannak, tehát a város önkormányzata nem azt a megoldást választotta, hogy az emberek csináljanak, amit csak akarnak az autóikkal, hanem engedélyezte nekik a parkolást még a sétálóutcákon is), ennek köszönhetően eléggé nagy csend uralkodik a belvárosban. Vagy csak azért, mert kihalt volt? Nem tudni, mindenesetre eléggé szellősek voltak az utcák december utolsó és január első napján egyaránt.

Lévén, hogy a város a Déli-Kárpátok északi előterében helyezkedik el (a Szebeni-medence közepén), így meglehetősen hideg, szeles város, kiváltképp az óváros. Na, ott aztán süvít a szél. Lévén, hogy a települést egykor szászok lakták, és ez volt a kulturális és kereskedelmi központjuk, így ez a városon is meglátszik, építészete gazdag és színes. Itt egy pár kép, csak szemléltetés gyanánt: 

Képek forrása: hoppipolla.transindex.ro

Sajnos a Brukenthal múzeumba most nem volt lehetőségünk bemenni, de korábban már jártam ott, és azt ajánlom, hogy azt semmiképp ne hagyjátok ki. Gyönyörű a szász evangélikus templom, a Hazugok-hídja, hogy csak pár kiemelkedő és közismert látnivalót említsünk.

Végre sikerült megnézni azt a híres karácsonyi vásárt is, hisz mi még épp elkaptuk a végét. A jó hír az, hogy a vásár tényleg nagyon szép, felépítésében, hangulatában, a rossz hír az az, hogy jelentősen olcsóbb, mint a kolozsvári. Emellett a kolozsvári és a szebeni vásár között markáns különbségeket nem tudunk észrevenni. 

A város, úgy egyáltalában eléggé olcsó, vagyis kolozsvári árakat nézve, itt többször is el tudunk menni étterembe, akár ketten is abból a pénzből, ami Kolozsváron egy személynek is csak szűkösen elég. 

Ha olcsón és jól szeretnétek pihenni, akkor mindenképp kiváló választás Nagyszeben. Van vonatállomása, így egyetemistaként ingyen elutazhatsz, és ha ott vagy, garantáltan megérzed a város szász illatát, hiszen építészete, felépítése, egész hangulata tökéletesen érzékelteti az egykor itt virágzó, ma már csak romjaiban lévő a szász kultúrát. 

További képeket itt és itt böngészhet még az Instagramon.


 

Kommentek

h i r d e t é s