h i r d e t é s

Január elsejétől újabb nagy változás jön a magyar egészségügyben

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Január elsejétől újabb nagy változás jön a magyar egészségügyben

2020. október 31. - 07:05

Az egészségügyi ellátórendszer hatékonyságának növelése, a fenntartható működés elérése és az adósságok újratermelődésének megakadályozása érdekében újabb döntést hozott a kormány.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Az egészségügyi szolgáltatók központosított közbeszerzéseivel kapcsolatos egyes döntésekről címmel jelent meg kormányhatározat a pénteki közlönyben. Ez kimondja, hogy a kormány egyetért azzal, hogy "az állami fenntartású fekvőbeteg szakellátást nyújtó intézmények egyes beszerzéseinek központosításával, illetve a már jelenleg is központosított rendszerben történő beszerzések rendjének átalakításával az egészségügyi beszerzések koordinált, költséghatékony, tervezhető és átlátható módon kerüljenek lebonyolításra". Ennek a célnak a megvalósítása érdekében az állami fenntartású fekvőbeteg szakellátást nyújtó intézmények beszerzéseinek lebonyolítását a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (a továbbiakban: KEF) végezze, az érintett intézmények igényei alapján.

Ennek a feladatnak a felelőse az emberi erőforrások minisztere és a pénzügyminiszter, határideje 2021. január elseje.

A határozat arról is szól, hogy a fekvőbeteg szakellátást nyújtó intézmények részére történő gyógyszer-, orvostechnikai eszköz és fertőtlenítőszer beszerzések országos központosított rendszeréről szóló 46/2012. (III. 28.) Korm. rendelet 2. § 3. pontja szerinti központi beszerző szervezetként – az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (a továbbiakban: ÁEEK) helyett – a KEF kerüljön kijelölésre azzal, hogy a központosított közbeszerzési rendszerbe a csatlakozásra nem kötelezett egészségügyi szolgáltatók is beléphetnek.

Lényeges változás, hogy az ÁEEK tulajdonosi joggyakorlása alól az Egészségügyi Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság a KEF tulajdonosi joggyakorlásába kerül november elsejétől. Az Egészségügyi Szolgáltató Zrt. a Magyar Állam kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaság, amelynek tulajdonosi jogait jelenleg az Állami Egészségügyi Ellátó Központ gyakorolja. Az Egészségügyi Szolgáltató Zrt. az ÁEEK-nak és fenntartott intézményeinek nyújt közbeszerzési szolgáltatásokat.

További feladat 2021. március 1-ig, hogy Varga Mihály pénzügyminiszternek meg kell vizsgálnia - az emberi erőforrások minisztere és a belügyminiszter bevonásával - az egészségügyben felhasznált termékek vonatkozásában – az egészségügyi ellátásbiztonság javítása érdekében – a hatékony készletgazdálkodás kialakításának lehetőségeit, és a vizsgálat eredményeként tegyen javaslatot a központosított egészségügyi logisztikai tevékenység feltételrendszerének kialakítására. (Portfolio)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s