h i r d e t é s

James Bond csettint – ügynökök és a meztelen Putyin

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

James Bond csettint – ügynökök és a meztelen Putyin

2021. április 26. - 06:32

 

Kölcsönösen kiutasított diplomaták, a prágai „Margitszigetből” az oroszoktól egy darabot visszakövetelő helyiek, meztelen Putyint ábrázoló szobor, belföldi és nemzetközi perpatvar – igazán fordulatos, James Bond-filmbe illő eseményeket hozott az elmúlt hét nap a cseh fővárosban. - írja a Szabad Európa

Prágai tüntetés az orosz követség előtt 2021. április 18-án

Nem csitul a botrány azután, hogy április 17-én a cseh kormányfő kijelentette: „egyértelmű bizonyítékot” találtak arra, hogy az orosz katonai titkosszolgálatnak köze van a 2014 októberben és decemberben a vrbeticei lőszerraktárban történt robbanásokhoz.

Andrej Babis miniszterelnök az orosz katonai titkosszolgálatot (GRU), azon belül is kifejezetten a 29155-ös egységet vádolta meg a robbantásokkal. Ugyanezen egységet gyanúsítják több merényletkísérlettel és tervezett szabotázzsal szerte Európában. Ezek közül a leghírhedtebb a Szergej Szkripal és lánya ellen elkövetett mérgezéses merénylet volt az angliai Salisbury városában 2018 márciusában.

Szergej Szkripal korábban az orosz katonai titkosszolgálatnak dolgozott, őt és lányát, Juliját a Novicsok nevű, a szovjet időkben kifejlesztett idegméreggel próbálták meggyilkolni. Őket nem sikerült, egy ártatlan brit nő azonban életét vesztette, miután véletlenül kapcsolatba került a szerrel.

A csehek nem lelkesednek az oroszokért

De térjünk vissza Prágába, ahol az elmúlt napok jórészt erről a botrányról szóltak, miközben kiderült (ezt egy közvéleménykutatás is alátámasztotta, nem mintha nagyon kérdéses lett volna), hogy a csehek nem kedvelik az oroszokat.

A Median közvéleménykutató a cseh közszolgálati rádió megrendelésére készített kutatása során (1037 nagykorút kérdeztek meg hétfőn és kedden, azaz nem sokkal a botrány kirobbanását követően) az iránt érdeklődött, mennyire éreznek a megkérdezettnek fenyegetést Oroszország részéről.

A válaszokat egy 1-től 10-ig terjedő skálán lehetett megadni, ahol az 1 volt az egyáltalán semmi veszélyt nem jelent, a 10 pedig a komoly fenyegetést jelent – az átlag 6,4 lett.

A megkérdezettek egyötöde (többségükben nagyvárosokban élők) szerint Oroszország súlyos fenyegetést jelent Csehországra nézve, míg 10 százalék úgy vélte, egyáltalán nem kell tartani Moszkvától.

A cseh rádió egy érdekes ellentmondásra is felhívta a figyelmet. Eszerint míg az Oroszországtól egyáltalán nem tartók ötöde 60 év feletti, ugyanabban a korcsoportban vannak azok is, akik a leginkább ellenségesen viszonyulnak hozzájuk.

A Median igazgatója, Přemysl Čech szerint utóbbi oka az, hogy az idősebbek közül sokan nem tudják megbocsátani az oroszoknak az 1968-as beavatkozást, ami nagyon élénken él még az emlékekben.

Roszatom nyet

A hét eseménye volt az is, hogy Karel Havlíček ipari és kereskedelmi miniszter közölte, a kormány a jövőben nem számol az orosz Roszatom (a név alighanem sokaknak ismerős – például Paks 2, ugye) részvételével a Dukovany atomerőmű bővítésével kapcsolatos pályázaton. (Fordítjuk: „nem kell erőlködni, nem nyerhetnek”.)

A közvélemény-kutatásban erre is rákérdeztek, a válaszadók közel kétharmada (65 százalék) támogatta a döntést, míg egynegyede (27 százalék) ellenezte.

Adjátok vissza a parkunkat!


Forrás: Prague.eu

A cseh-orosz kapcsolatok jéghideggé dermedése egészen váratlan eseményekhez is vezetett. Az egyik ilyen az, hogy a prágai városvezetés felszólította Oroszországot, hogy adják vissza a Stromovka park egy részét.

Namármost a Stromovkáról azt kell tudni, hogy Prága egyik ékköve, nagyjából Margitsziget méretű, gyönyörű park. Azt is érdemes tudni, hogy közvetlenül a park mellett található az orosz nagykövetség, orosz iskola és egyéb intézmények.

Prága 5000 négyzetmétert kér most vissza a park területéből. Ezt Csehszlovákia 1968-as inváziója után csatolták hozzá a szovjet nagykövetséghez, katonai tábort kialakítva ott.

A városvezetés azt mondta, tervük az, hogy visszaállítják a rész eredeti állapotát és zöld területet alakítanak ki.

Az orosz külügyminisztérium válaszában felhívta a figyelmet arra, hogy a cseh nagykövetség Moszkva központjában kapott ingatlant.

Meztelen Putyin arany WC-n

Az elmúlt napok híre volt az is, hogy tüntetők aranyra festett WC-csészére ültettek egy Vlagyimir Putyint ábrázoló meztelen szobrot és WC-keféket is akasztottak a prágai orosz nagykövetség kapujára.

Így telt tehát e felettébb eseménydús hét Prágában, az orosz katonai titkosszolgálat ügynökeivel, meztelen Putyinnal, kiutasításokkal mindkét oldalon – erre még James Bond is csettintene.

Az aranyra festett WC-csésze és WC-kefék az orosz elnöknek tulajdonított palotára utalnak, a performance pedig tiltakozás volt a Kelet-Ukrajnában fokozódó katonai feszültség ellen. (Szabad Európa)

„Copyright (c) 2020. RFE/RL, Inc. Az újraközlést engedélyezte: Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.”


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s