h i r d e t é s

Izzasztó nap elé nézünk, de záporok is jöhetnek: első és másofokú figyelmeztetéseket is kiadtak

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Izzasztó nap elé nézünk, de záporok is jöhetnek: első és másofokú figyelmeztetéseket is kiadtak

2019. június 13. - 06:11

Vasárnapig is eltart a hőségriadó, akár 36, 37 fok is lehet árnyékban! Néhol helyi zivatarok frissíthetik a levegőt. - írja az Időjárás.hu.

Strandolók Balatonfenyvesen. Forrás: MTI Fotó: Varga György

Csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, gyorsan melegszik a levegő. Csapadék nem lesz.  Délután sok napsütésre, igazi kánikulára számíthatunk. Néhol a megnövekvő gomolyfelhőkből kialakulhat egy-egy hűsítő zápor, zivatar. Időnként megélénkül a délies szél, a csúcshőmérséklet 28, 34 fok között alakul.

MTI

A tartós hőség miatt csütörtökre már első- és másodfokú figyelmeztetéseket is kiadott az Országos Meteorológiai Szolgálat, amely extrém UV-B-sugárzásra, néhol zivatarokra is figyelmeztet.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott veszélyjelzés szerint Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Zala megyére adták ki a másodfokú, a többi megyére az elsőfokú figyelmeztetést.

Az előrejelzés szerint csütörtökön a legalacsonyabb hőmérséklet többnyire 16-21 fok között alakul, de északkeleten a völgyekben néhol 12-14 fok is lehet. A legmagasabb hőmérséklet 32-36 fok között valószínű.

Felhívták a figyelmet arra, hogy csütörtökön a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8,1-es (extrém) UV-B sugárzás várható. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. Azt kérik, mindenki fokozottan védekezzen a napsugárzás okozta leégés ellen. Ha lehetséges, napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást.

Mindemellett több területre - Budapest, Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Tolna és Veszprém megye - zivatarveszély miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést. Leginkább az Észak-Dunántúlon, illetve a középső országrészben alakulhat ki zivatar. Kísérőjelenségként viharos szél és jégeső társulhat hozzájuk.

Az Országos Meteorológia Szolgálat, valamint a tisztifőorvos hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak.

A meteorológiai szolgálat hőség miatti figyelmeztetése az egész napra várható napi középhőmérséklet eredményén alapul, így a kánikula miatt egy egész napra vonatkozóan "csak" figyelmeztetés lehet érvényben. Citromsárga, vagyis elsőfokú, ha egy megyében a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Narancssárga, másodfokú, ha a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakul, esetleg a 27 fokot is meghaladja. A piros, a harmadfokú figyelmeztetés kritériuma, hogy a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett legyen.

A tisztifőorvos szintén három fokozatot rendelhet el. Szerdától a legmagasabb, harmadfokú intézkedést léptették életbe.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön a frontmentes időben a kánikula, valamint északon a növekvő fülledtség terheli meg a szervezetet. Nélkülözhetetlen a folyadékpótlás és a bőrvédelem. - írja a meteoklinika.hu

Csütörtökön sem érkezik front, és az immár lassan egy hete tartó kánikula már nemcsak a legyengült vagy idős szervezetet veszi igénybe, hanem a fiatal, egészséges embereket is. A nappali meleg mellett az éjszakák is alig hoznak felfrissülést, folyamatos hőstressz alatt állunk. A legmelegebb órákban lehetőleg tartózkodjon hűvös, zárt helyen, a tűző napsütést pedig mindenképpen kerülje! Az izzadás során sok folyadékot veszíthet, pótlásáról ásványvízzel, gyümölcsteával, gyümölcslevesekkel és lédús zöldségekkel, gyümölcsökkel gondoskodjon. A folyadékigény testtömegtől függően akár 3-4 liter is lehet naponta, amennyiben pedig fizikai munkát végez, akár ennél is több. Ennek elmulasztása a kiszáradás mellett akár hőgutát is kiválthat, emellett a napszúrás veszélye is fokozottan fennáll!

Csuklóra, tarkóra tett vizes zsebkendővel, vízpermettel hűtheti magát, ha pedig szívbeteg, illetve keringési és vérnyomás-panaszokkal él, akkor a kiemelten veszélyeztettek közé tartozik. A pihenés is nagyon fontos, mindenféle fizikai igénybevétel kimerítő lehet. A szervezet nehezen alkalmazkodik a szokatlan forrósághoz, éppen ezért a gyomrát se terhelje nehéz ételekkel: kímélő, frissítő fogásokat válasszunk.

Helyenként a fülledtség is növekszik, így légszomj, fulladás is jelentkezhet, az esetleges zivatarokban pedig az asztmások tünetei erősödhetnek fel.

A nagyon erős, 7-est meghaladó UV-sugárzás akár 15-20 perc alatt is károsíthatja a bőrt, 40-es faktorszámú fényvédő szerekkel védekezzen, de az a legjobb, ha ilyenkor egyáltalán nem merészkedik ki huzamosabb ideig a tűző napra! A napszúrás elkerülése érdekében könnyű kalappal fedje fejét, a gyerekekre pedig szintén tanácsos világos színű sapkát adni! Ők nehezebben viselik a hőséget is, valamint nem érzékelik a veszélyt, a szomjúságot sem, nagyon vigyázzunk rájuk!

Kisgyereket, kisbabát semmiképpen ne vigyünk a napra a déli órákban, nagyon hamar rosszul lehetnek, rendkívül veszélyes számukra a forróság!

A közlekedésben nem csak a napsütés lehet zavaró, a nagy melegben koncentrálási problémák, a fáradtság miatt ingerültség léphet fel. A balesetveszély tehát emiatt is növekszik, szánjunk hosszabb időt az utazásra, inkább iktassunk be több pihenőt! A napon hagyott járművek rendkívül felforrósodhatnak, semmiféle élőlényt ne hagyjunk benne! Helyenként egy-egy zivatar előfordulhat, ezek területén nedves, csúszós útburkolat miatt növekszik meg a féktávolság, legyünk körültekintőek!                                                                                                                       

Vezető tünet a mai napon: fáradtság, alvászavar.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s