h i r d e t é s

Itt vannak az első felvételek a nukleáris cunamit okozni képes fegyverről

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Itt vannak az első felvételek a nukleáris cunamit okozni képes fegyverről

2023. március 25. - 12:14

A Reuters osztotta meg az első képfelvételeket Észak-Korea legújabb fegyveréről, egy tengeralattjáró drónról, amely nukleáris töltet szállítására is alkalmas, és így hatalmas radioaktív szökőárt képes előidézni.

Forrás: Euronews

A víz alatti drón ezáltal nemcsak elleneséges hajóflották, hanem akár part menti városok, területek elpusztítására is képes. Egy dél-koreai szakértő szerint ez jelentős veszélyforrás a Dél-Koreában, illetve Japánban állomásozó amerikai csapatok számára is.

Észak-Korea azt állítja, hogy sikeresen tesztelt egy nukleáris támadásra alkalmas tengeralattjáró drónt, amelyet arra terveztek, hogy

a vízfelszín alatt felrobbantva hatalmas radioaktív hullámokat hozzon létre, így támadva ellenséges hajóflottákat vagy part menti területeket

Az alábbi - több fegyver tesztjét is bemutató - felvételsor elején látható, amint Kim Dzsongun észak-koreai vezető a koreaiul "Cunami" elnevezésű mellett áll, majd pedig a Cunami drón tesztjéről készült képek következnek.

A távolság miatt szinte bármelyik dél-koreai kikötőt képes megtámadni, ahol az amerikai hadsereg tartózkodik, függetlenül attól, hogy Észak-Korea melyik kikötőjéből indítják. De nem csak erről van szó. Észak szerint hajókkal is szállítható. Ha egy kereskedelmi hajónak álcázott hajó viszi, akkor elérheti Japán Jokoszuka kikötőjét, ahol az amerikai hadsereg tartózkodik, vagy még távolabb, például Guamban, ami nagyon aggasztó

- írta le a fegyvert Kim Dongjub, a dél-koreai Szöulban működő Észak-Koreai Tanulmányok Egyetemének munkatársa.

Hagyományos, de nagyon nehéz felderíteni. Emellett nagy valószínűséggel nem csap nagy zajt. Észak-Korea 11 évvel ezelőtt tervezte ezt, és két év alatt körülbelül 50 alkalommal végzett titkos teszteket

- tette hozzá Dongjub.

Észak-Korea akkor tette meg a Kim Dzsongun jelenlétében tesztelt fegyverről szóló bejelentést, amikor Dél-Korea és az Egyesült Államok közös hadgyakorlatot tartott a térségben.

Az északi rezsim azt állítja, hogy nem használt nukleáris hasznos terhet a drónkísérlet során, és egy, a Reutersnek névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselő szerint szintén nem volt erre utaló jel.

Az egyelőre nem ismert, hogy Észak-Korea teljesen kifejlesztette-e azt a fajta miniatürizált nukleáris robbanófejet, amely az efféle kisebb fegyverekhez szükséges.

A Carnegie Endowment for International Peace, egy washingtoni think tank szerint a "Cunami" koncepciója hasonlít az orosz Poszeidón nukleáris torpedóhoz, amelyet amerikai és orosz tisztviselők egyaránt egy olyan új fegyverosztályként jellemeztek, amely képes lakhatatlanná tenni part menti városokat. (Portfolio)


h i r d e t é s

Clicky