h i r d e t é s

Itt van Szijjártó "nagy ötlete"

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Itt van Szijjártó "nagy ötlete"

2015. október 24. - 14:58
1 komment

 

Magyarország egyedüliként tartja be a schengeni és a dublini szabályokat a bevándorlási válságban, a magyar modell működik, az Európai Uniónak ezt kellene alapul vennie a konfliktus megoldásának keresésekor - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton Békéscsabán.

Szijjártó Péter sajtótájékoztatója Békéscsabán. // MTI Fotó: Rosta Tibor

Szijjártó Péter - aki magánemberként érkezett Békéscsabára, a kolbásztöltő versenyre - hangsúlyozta: az Európai Uniónak villámgyorsan megoldást kellene találnia a bevándorlási válságra, mert egyre mélyebb lesz a káosz és a konfliktus, "egyre mélyebb sebek jöhetnek létre szomszédos országokban" - írja a nepszava.hu. Azt mondta, szomszédok, partnerországok ugranak egymásnak a bevándorlási nyomás keltette válsághelyzetben, pedig ha egy idő múlva a válság véget ért, ugyanúgy egymás szomszédai lesznek, és ugyanúgy rá lesznek utalva az együttműködésre.

Működő magyar modell

Szerbiából többen akarnak átmenni Horvátországba, mint ahányan onnan átmehetnek Szlovéniába, és ahányan aztán átmehetnek Ausztriába - magyarázta, hozzátéve: a probléma csak fel fog torlódni.     A magyar modell láthatóan működik. Magyarország - egyedüliként  -minden schengeni és dublini szabályt betart, "csak mi felelünk meg hiánytalanul az Európai Tanácsi követelménynek, hogy minden közös európai szabályhoz tartani kell magunkat" - fogalmazott.

Az osztrákok is kerítést akarnak

Közölte: így nyilatkoznak most már az osztrákok is, akik a kerítésépítést, a schengeni és dublini szabályoknak megfelelést dicsérik és elismerik. "Milyen hosszú utat tettünk meg azóta, hogy az osztrák kancellár a legsötétebb európai diktatúrákhoz hasonlított minket" - jegyezte meg. Hozzátette: a románok is egyre békülékenyebb hangot ütnek meg, és a szlovénok is elismerően beszélnek a magyar modellről.     A külügyminiszter szerint ezért ha Európa egy működő modellt akar életre hívni, a magyart kellene alapul vennie. Megjegyezte: vasárnap, az uniós vezetők értekezletén a valódi cselekedetek irányába kellene elmenni, és nem kellene hagyni, hogy az európai integráción mély sebek keletkezzenek a válság miatt.

Épülhet a kerítés a román határon is

Kérdésére válaszolva elmondta: figyelik a migrációs útvonalak alakulását, és ha szükségessé válik, a magyar-román határon is megépítik az ideiglenes határzárat. Hozzátette: előkészítő lépéseket, bizonyos alapvető földmunkákat egy szakaszon már elvégeztek. Ha Románia irányába térnek el a bevándorlási útvonalak, akkor megteszik azokat a lépéseket, amelyekkel az szágot és a magyar embereket meg tudják védeni, és a közös európai szabályokat be tudják tartani - húzta alá. Megjegyezte ugyanakkor: jelenleg nincsen szó arról, hogy Románia felől érkeznének a bevándorlók tömegei.

 

nepszava.hu


 

h i r d e t é s