h i r d e t é s

Itt van az LMP országos listája

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Itt van az LMP országos listája

2017. december 03. - 06:22

Kétnapos kongresszust tart szombaton és vasárnap az LMP Kecskeméten, ahol megszavazták a párt országos listáját is, amivel a 2018-as választáson indulnak.

Forrás: MTI

Íme a lista első 15 helyezettje, ők azok, akik – helyezésüktől függően különböző mértékben – reménykedhetnek abban, hogy mandátumot nyernek:

 1. Szél Bernadett, miniszterelnök-jelölt, társelnök
 2. Hadházy Ákos, társelnök, országgyűlési képviselő
 3. Gémesi György, Gödöllő polgármestere, az Új Kezdet elnöke
 4. Schmuck Erzsébet, országgyűlési képviselő, frakcióvezető-helyettes
 5. Ungár Péter, elnökségi tag, külpolitikai szakszóvivő
 6. Keresztes Lóránt, pécsi önkormányzati képviselő, korábbi elnökségi tag
 7. Demeter Márta, országgyűlési képviselő (az MSZP színeiben jutott a Parlamentbe 2014-ben)
 8. Kanász-Nagy Máté, ifjúsági szakszóvivő
 9. Lengyel Szilvia, 2012-2014 között országgyűlési képviselő, korábbi elnökségi tag
 10. Ferenczi István, kispesti önkormányzati képviselő, elnökségi tag,
 11. Ábrahám Júlia, elnökségi tag, egészségügyi szakszóvivő
 12. Hohn Krisztina, Mánfa polgármestere, az Új Kezdet alelnöke
 13. Kis-Szenicey Kálmán, a Bács-Kiskun megyei önkormányzat képviselőtestületi tagja
 14. Ikotity István, országgyűlési képviselő
 15. Sallai Róbert Benedek, országgyűlési képviselő

Ez tehát az a csapat, akik Széllel az élen akarják megdönteni a kormányt.

Demeter Márta aggódhat

Lefuttattam néhány szimulációt az elmúlt két választás részvételi adatait, illetve a legfrissebb közvélemény-kutatási adatokat felhasználva, és a legvalószínűbb forgatókönyveket végigjátszva a következő jött ki:

 • ha 5 százalékot szerez az LMP (ennyin áll most a párt a teljes népességben), akkor 5 mandátumot szerezhetnek, akár csak 2014-ben,
 • ha 6 százalékot (jelenleg ennyi a legvalószínűbb listás eredményük), akkor 6-ot, vagy 7-et,
 • ha 7 százalékot, akkor 7-8-at,
 • ha 8 százalékot, akkor 9-et,
 • ha 9 százalékot, akkor 10-et,
 • ha 10 százalékot, akkor 11-et, vagy 12-t.

A szimulációkban sok a bizonytalansági tényező (és a töredékszavazatokat nagyon nehéz megbecsülni), de ha bezuhanna egy-két nagyobb párt népszerűsége, az LMP akkor is egy-egy százalékonként maximum eggyel több mandátumot szerezhetne.

Az szinte biztos, hogy az első öt helyezett begyalogol 2018-ban a parlamentbe. Az LMP közvélemény-kutatási számait, és a tendenciákat elnézve Keresztes Lórántnak is jó esélye van országgyűlési képviselővé válnia.

Viszont az MSZP-ből idén az LMP-be igazoló Demeter Márta hetedikként aggódhat. Ferenczi Istvántól lefelé pedig már csak akkor van esélyük a listán szereplőknek, ha magához képest lényegesen megerősödik az LMP, ami körülbelül plusz 200 ezer szavazót jelent ebben az esetben.

Lecserélődött az LMP élbolya

Abban semmi meglepő nincs, hogy Szél Bernadett, miniszterelnök-jelölt listavezető lett, valamint Hadházy Ákos, társelnök második helye is borítékolható volt. Illetve Schmuck Erzsébet befutó helye is biztosnak tűnt eddig is. A többi névről viszont már érdemes beszélni.

A 2014-es LMP-lista első 15 helyezettjéből ezen a listán már csak hat név szerepel, és közülük ketten is lényegesen hátrébb sorolódtak. A legnagyobb vesztes Ikotity István, aki jelenleg országgyűlési képviselő (harmadik volt 2014-ben a listán), viszont kisebb csoda kellene ahhoz, hogy újra az legyen belőle. Sallai Róbert Benedek hátra rangsorolása azért nem ugyanez a történet, mert az LMP-s országgyűlési képviselő idén bejelentette, hogy nem szeretne még egy ciklust vállalni.

Ikotityot és Sallait az LMP politizálástól visszavonult korábbi listavezetőjének és társelnökének, Schiffer Andrásnak a köréhez szokás sorolni. Jelzés értékű, hogy ezek a politikusok hátrébb kerültek, a top ötbe nem is került olyan név, aki Schiffer emberének nevezhető.

Ez azért érdekes, mert több LMP-s úgy gondolja, hogy Schiffernek még mindig nagy az informális hatalma a párton belül, most viszont kiderült, hogy már más szelek fújnak.

És ezek a más szelek Ungár Péter felől fújnak, akiből nem csak azért lett befolyásos szereplő, mert milliárdos vagyona van, amiből például fenntartja az LMP háziblogját, a reflektor.hu-t, hanem azért is, mert január óta elnökségi tag és a párton belül is folyamatosan igyekszik növelni a hatalmát. Ki is harcolt egy befutó helyet, ráadásul úgy tudjuk, a harmadik legtöbb szavazatot kapta a kongresszuson, csak Gémesinek volt fenntartva a harmadik hely, a negyedikre pedig az LMP szabályzata szerint (két azonos nemű után egy ellenkező neműnek kell jönnie a listán) nőnek kellett kerülnie. Így lett ötödik Schmidt Mária fia, annak ellenére, hogy Ungár botrányt csinált a Momentum nyári táborában, ami miatt pártja megrovásban részesítette.

Az Új Kezdet néven pártot alapító Gémesi Györgyből 2018-tól nagy eséllyel országgyűlési képviselő lesz, ami azt jelenti, hogy Gödöllőn időközi választáson kell majd új polgármestert választani néhány hónapra, aki átveszi a várost a 2019-es helyhatósági választásig a Gödöllőt 1990 óta megszakítás nélkül irányító volt MDF-es Gémesitől.

A hétvégi LMP-kongresszuson a kampányidőszakra szóló együttműködésről is megállapodott a zöldpárt és az Új Kezdet. Az LMP lényegében magába szippantotta átmenetileg az ÚK-t azért, hogy csak egy jelölő szervezet legyen a jövő évi választáson, így ne kelljen 10 százalékot szerezniük a parlamentbe jutáshoz.

Cserébe az ÚK Gémesi befutó helyén túl nem sok mindent kapott, a top 15-be még a párt alelnöke fért be, de sokban nem mernénk arra fogadni, hogy Hohn Krisztinából országgyűlési képviselő lesz, ahhoz túl hátra került. Az ÚK több egyéni választókerületben ad jelölteket LMP-s színekben, de arról az ágról mandátumra nem számíthatnak.

Az LMP-listán még egy tanulságos dolog látszik: a párt baranyai szervezete még mindig nagyon erős érdekérvényesítő, amit az mutat, hogy Keresztes Lóránt 2014 után ismét hatodik lett az országos listán.

Ezzel megelőzte az MSZP-ből érkező Demeter Mártát, aki jóval ismertebb politikus nála, mégis  a baranyai LMP-s került a befutónak látszó helyre, Demeternek pedig egy kétesélyes pozíció jutott.

 

24.hu


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s