h i r d e t é s

Itt az újabb botrány - súlyos a vád a lengyel miniszterelnökkel szemben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Itt az újabb botrány - súlyos a vád a lengyel miniszterelnökkel szemben

2019. május 22. - 08:28

 

Súlyos vád fogalmazódott meg a lengyel miniszterelnökkel szemben: úgy tűnik, jó kapcsolatainak köszönhetően jelentősen áron alul jutott hozzá egy értékes telekhez. - írja a napi.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Úgy látszik, a régióban az európai parlamenti választások előtt eljött a politikai botrányok ideje: Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár csúszópénzes ügye után Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökről jelentek meg kínos információk. A hír szerint 2002-ben 700 ezer zlotyért vett az egyháztól egy telket, amely az 1999-es nyilvántartások szerint négymillió zlotyt ért, míg mára 70 millióra (5,137 milliárd forint) ment fel az ára.

A Gazeta Wyborcza, a legnagyobb lengyel napilap beszámolója szerint Morawiecki, aki akkor a BZ WBK bank igazgatóságának tagja volt, feleségével, Iwonával együtt a wroclawi Szent Erzsébet egyházközösségtől vette meg a telket, pontosan 15 hektárt. A wroclawi vezetők egy beruházást terveztek a területre, amiről a jelenlegi kormányfő a kis helyi Szejm tanácsosaként tudhatott.

A lap megkérdezte, miért adták el olyan olcsón ezt a fontos területet, de választ nem kapott - az eladásra vonatkozóan nincsenek dokumentumok. Morawiecki az ügyészségen azt vallotta, hogy a telekről az egyik püspöktől hallott, ám eközben a miniszterelnöki kancellária azt állítja, hogy a miniszterelnök felesége egy ingatlanokkal foglalkozó ismerősétől szerzett tudomást a megvásárlás lehetőségéről.

Két hónappal a vásárlás után Morawiecki már el is adta a terület egynegyedét egy vállalkozónak 190 ezer zlotyért. A kormányfő - mielőtt a politikai pályára lépett volna - megosztotta vagyonát a feleségével, majd 2013-ban átíratta a telket az asszony nevére. A leleplező cikk megjelenése után Morawiecki bejelentette, hogy bírói útra tereli az ügyet az ő és felesége személyiségi jogainak megsértésének vádjával.

napi.hu

 


 

Kommentek

h i r d e t é s