h i r d e t é s

Itt a friss inflációs adat: kegyetlenül megdrágult sok élelmiszer

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Itt a friss inflációs adat: kegyetlenül megdrágult sok élelmiszer

2020. június 09. - 10:43

 

Májusban az átlagos áremelkedés mindössze 2,2 százalékos volt, de ez annak köszönhető, hogy például az üzemanyagok olcsóbbak lettek és a szolgáltatások drágulásának üteme is lassult. - írja a napi.hu.

Illusztráció: Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán

Az élelmiszerekért 8,4 százalékkal kell többet fizetni, ahogy a dohány és a szeszesitalok is drágultak.

2020. májusban a fogyasztói árak átlagosan 2,2 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál.

Az élelmiszerek ára 8,4 százalékkal nőtt, ezen belül a párizsi, kolbászé 22,0, a sertéshúsé 20,7, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 19,1, a cukoré 15,0, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 12,6 százalékkal lett magasabb.

A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 6,7, ezen belül a dohányáruké 11,1 százalékkal emelkedett. A szolgáltatásokért 2,6 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a lakásjavítás, karbantartás ára 11,7, a járműjavítás, karbantartásé pedig 9,3 százalékkal nőtt. A járműüzemanyagok ára 22 százalékkal csökkent.

A nyugdíjas fogyasztói-árindex az átlagnál egy százalékponttal magasabb, 3,2 százalék lett.

Áprilishoz képest

Havi bázison a fogyasztói árak átlagosan 0,4 százalékkal növekedtek. Az élelmiszerek ára 0,7 százalékkal nőtt, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 5,1 százalékos áremelkedésének a következménye. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan nem változott.

A margarin ára 1,9, a rizs, hántolmányoké 1,8, a cukoré 1,7 százalékkal nőtt, a tojás ára 3,3 százalékkal csökkent.

A tartós fogyasztási cikkek 0,7 százalékkal drágultak, ezen belül az új személygépkocsik 1,9 százalék. A szolgáltatásokért 0,1 százalékkal többet, a ruházkodási cikkekért 0,3 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. A járműüzemanyagok az olajárak emelkedésének hatására 3,9 százalékkal drágábbak lettek.

Az első öt hónapban az árak 3,5 százalékkal nőttek.

napi.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s