h i r d e t é s

Ismét óriási tömegek tüntettek Lukasenka ellen

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ismét óriási tömegek tüntettek Lukasenka ellen

2020. szeptember 21. - 06:11

 

Nem csillapodik az elégedetlenségi hullám.

Ismét emberek tízezrei vonultak utcára vasárnap a fehérorosz fővárosban Alekszandr Lukasenko elnök lemondását követelve.

Ez már a hatodik egymást követő hétvége, hogy nagyszabású tüntetések zajlanak Minszkben.

Helyszíni beszámolók szerint a demonstrálók azt skandálták, hogy "takarodj". A hatóságok legkevesebb tíz embert őrizetbe vettek - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség a rendőrség tájékoztatására hivatkozva.

Eközben hackerek közzétették az interneten mintegy ezer fehérorosz rendőr személyes adatait, megtorlásképpen a hatóságok erőszakos fellépése és túlkapásai miatt.

"Amíg folytatódnak a letartóztatások, addig mi is folytatni fogjuk az adataik közzétételét. Senki nem marad azonosítatlanul, azok sem, akik símaszkot viselnek" - figyelmeztettek. A kormány közölte, hogy meg fogják találni a kiszivárogtatásban részt vevő hackereket, és felelősségre fogják őket vonni. 

A szombati tüntetések során 390 nőt vettek őrizetbe, nagy részüket már szabadon bocsátották.

A fehérorosz ellenzék azzal vádolja Lukasenkát, hogy elcsalta az augusztus 9-i elnökválasztást. A hivatalos adatok szerint a voksok mintegy 80 százalékával megszerezte hatodik elnöki mandátumát. Az eredmény ismertetését követően azonban tiltakozások kezdődtek az országban. A hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek elfojtani a tüntetéseket. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket. Számos ellenzéki vezető külföldre menekült vagy hatósági kényszerből vagy saját elhatározásából. 

A tömeg annak ellenére gyűlt össze, hogy pár napja egy jogvédő szervezet (Vjaszna) bizonyítékok százait gyűjtötte össze, milyen brutálisan bántalmazzák a bevitt tüntetőket a fehérorosz hatóságok. A Vjaszna adatai szerint a nyomozó szervekhez 1200 feljelentés érkezett olyan sérültektől, akikre erkölcsi és lélektani nyomást gyakoroltak. A nyomozó hatóságok egyelőre egyetlen esetben sem kezdeményeztek eljárást. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s