h i r d e t é s

Ismét két repülőt használt Szijjártó Péter, hogy távoli országokba vigyen vakcinákat ajándékba

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ismét két repülőt használt Szijjártó Péter, hogy távoli országokba vigyen vakcinákat ajándékba

2021. november 18. - 05:49

A külügyminiszter egy osztrák felségjelű repülővel kísérte a kormány vakcinaszállító gépét Afrikába

Forrás: Szijjártó Péter Facebook oldala

Szijjártó Péter a múlt hét elején a Facebookon jelentette be, hogy Magyarország több afrikai országot támogat a felhalmozott vakcinakészletekből. A külgazdasági és külügyminiszter az utazás előtt a ferihegyi repülőtéren közölte, hogy Ghánába 800 ezer, Ruandába 300 ezer koronavírus elleni oltást visz magával, a Türk Tanács országaival együtt pedig további 200 ezer vakcinát adományoz a rászoruló országoknak. - írja a 24.hu

Az utazás közben született Facebook-videók és a repülési adatok alapján beazonosítható, hogy a Ruandát, a Seychelle-szigeteket és Törökországot is érintő több napos úton a miniszter egy osztrák felségjelű luxusgéppel utazott. A Gulfstream Aerospace GV típusú repülőt egy Ausztriában bejegyzett cég, az International Jet Managament (IJM) üzemelteti. Az IJM nevét onnan ismerheti a magyar közönség, hogy a kezelésében van a NER kedvenc luxusgépe, a Mészáros Lőrinc által is gyakran használt Bombardier Global 6000 is.

Szijjártó business jetjét azonban elkísérte a kormány szállítógépe is. Az Airbus A330-as, szélestörzsű repülőt a koronavírus-járvány kezdetén szerezték be 17 milliárd forintért, majd a Wizz Airrel kötöttek megállapodást a közös üzemeltetésről. A hatalmas Airbus most vakcinákat szállított a kijelölt afrikai állomásokra, Accrába és Kigaliba, majd pedig a Türk Tanács ülésének helyszínére, Isztambulba.

A 24.hu írta meg korábban, hogy Szijjártó Mongóliába három géppel utazott, akkor az ajándékba szánt lélegeztetőgépeket vitte az Airbus. De szállított már a külügy Lisszabonba is kétgépes megoldással vakcinákat.

A külügyminiszternek három nap alatt három különböző országban kellett munkalátogatást tennie Kelet- és Közép-Afrikában, valamint Ázsiában, amelyek során az afrikai országok esetében első alkalommal került sor hivatalos magyar külügyminiszteri látogatásra a történelem folyamán

– írta a lap kérdésére Paczolay Máté, a külügyminiszter sajtófőnöke.

A sajtófőnök magyarázata szerint az utazás a külügy cargo gépével nem lett volna megoldható, mivel az Airbus A330-as repülő teherszállításra van kialakítva, emellett pedig a külügyminiszteri delegáció mozgásával párhuzamosan éppen vakcinaadományokat szállított Ghánába, Ruandába és Törökországba. Az osztrák géppel kapcsolatban Paczolay Máté azt közölte: minden a vonatkozó közbeszerzési szabályok alapján történt. (24.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s