fbpx Ismét kamatot emelt a Magyar Nemzeti Bank | CIVILHETES

h i r d e t é s

Ismét kamatot emelt a Magyar Nemzeti Bank

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Ismét kamatot emelt a Magyar Nemzeti Bank

2021. december 02. - 11:50

 

Ezúttal 20 bázisponttal 3,1 százalékra nőhet az irányadó kamat, mivel az MNB ilyen feltételek mellett hirdette meg az egyhetes betéti tenderét.

A kép illusztráció! - Forrás: FinTechZone.hu

Portfolio hírportál tudósításából kiderült, az MNB még két hete jelentette be, hogy ismét elválasztja egymástól az alapkamatot és az egyhetes betéti rátát. Akkor az alapkamatot 30 bázisponttal emelték meg, majd az egyhetes betéten keresztül még kétszer 40 bázispontot szigorítottak – ezt követte a mostani 20 bázispontos lépés.

A héten a Monetáris Tanácsnak már döntenie kellett a kamatfolyosóról annak érdekében, hogy megteremtse a lehetőséget a további kamatemelésre, éppen ezért kiszélesítették és aszimmetrikussá tették.

Az eddiginél kisebb, 20 bázispontos emelés azt is sugallja, hogy az MNB kicsit fékez a szigorításon, amiben szerepe lehet a forint utóbbi napokban látott erősödésének is. Az egyhetes betéti rátával a jegybank gyakorlatilag aktívan tud reagálni az árfolyam változásaira, ami jelenleg a leghatékonyabb eszköze, hogy az elszállt inflációt a 3%-os céljához közelítse – írta a lap. (liner.hu)


 

h i r d e t é s