fbpx Iskolatáska helyett aktatáska: a diákok kénytelenek dolgozni egyetem mellett | CIVILHETES

h i r d e t é s

Iskolatáska helyett aktatáska: a diákok kénytelenek dolgozni egyetem mellett

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Iskolatáska helyett aktatáska: a diákok kénytelenek dolgozni egyetem mellett

2018. augusztus 24. - 13:16

 

A szeptemberben felsőfokú tanulmányaikat megkezdők talán még nem is sejtik, hogy az elmúlt évek tapasztalatai szerint harmaduk nagy valószínűséggel anyagi okokból kénytelen lesz idő előtt akár végleg is megszakítani a tanulást. 

Illusztráció: MTI Fotó: Balázs Attila

Az Oktatási Hivatal Felsőoktatási jelentése szerint a hallgatók felének tandíjon felüli költségeit a családjuk állja, akiknek nagy része - az OTP Öngondoskodási Indexe szerint – nincs erre felkészülve.

Több tízezer diák kezdi el felsőfokú tanulmányait szeptemberben. Az egyetemi évek nem csak a tanulásban hoznak változást, a hallgatók egy része másik városban kezd független életet. A kérdés csak az, hogy ezt kik és miből fedezik a következő 3-5 évben? 

Az Oktatási Hivatal Felsőoktatási jelentése szerint a hallgatók tandíjon felüli költségeinek felét nagyrészt családjuk fedezi. Az elemzésből kiderül az is, hogy a nem kollégiumban vagy a szülőkkel élő diákok megélhetési költsége átlagosan havi 138.000 és 163.000 forintközé esik. Ezen felül kell még tandíjra költenie a költségtérítéses képzésre felvetteknek. Tekintve, hogy a magyar fizetések medián értéke nettó 170.000 forint körül mozog, az egyetemi diákévek komoly terhet jelenthetnek a magyar családoknak. 

Az egész családot érintő magas anyagi terhek miatt ezért egyre többen kényszerülnek dolgozni a nappali tagozatos tanulmányaik mellett. Sőt, az Oktatási Hivatal Felsőoktatási jelentéséből kiderül, hogy a diákok több mint 30 százaléka gondolja úgy, hogy kiegészítő kereset nélkül2 nem tudná folytatni a tanulást.

Bár végül sokan megoldják a tanulás melletti munkavégzést, a diákok egyharmada pénzügyi okokból tényleg kénytelen akár végleg megszakítani tanulmányait3 a diploma megszerzése előtt. A gazdasági területen tanulók esetében ez az arány jobb; nekik mindössze egyötödük hagyja ott a képzést azért, mert nem tudják fedezni a kiadásaikat. 

Az OTP felmérése szerint a magyar családoknál még nem bevált gyakorlat a hosszabb távú pénzügyi tervezés: a legutóbbi felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek több mint 90 százaléka nem készít pénzügyi tervet maga és családja számára a következő 5-10 évre. A megtakarítási célok között pedig egyelőre kis arányban szerepel a gyermek taníttatásának anyagi biztosítása. 

Az OTP Öngondoskodási Index eredményei szerint a magyarok mindössze 9 százaléka tervez megtakarítani gyermeke vagy unokája taníttatására, miközben más felmérésekből látható, hogy a felsőfokú tanulmányok finanszírozásába a szülőknek be kell szállniuk. Akik már a gyermekük születésétől kezdve elkezdenének gondoskodni a tanulmányi költségek biztosításáról, azoknak megoldás lehet a Takarékszámla, vagy akár az Értékpapírszámla, amelyre szintén választhatunk havi rendszerességű megtakarítást befektetési jegyekben. 

Már havi 5-10 ezer forintos összegek befektetésével 5 év alatt akkora összeg gyűjthető össze a számlán, amely több évre is fedezheti a diákok felsőfokú tanulmányok melletti megélhetési költségeit

– tájékoztat Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója.  

OTP Öngondoskodási Index

*Forrás: 2017-es OTP Öngondoskodási Index: bankszámlával rendelkező 18-70 évesek, országosan reprezentatív minta, amely 1500 fő személyes megkérdezésével készült.

A hónap számáról

Idén áprilistól kezdve az OTP Bank minden hónapban kiemel egy számot, adatot, amellyel célja, hogy felhívja a figyelmet az öngondoskodás fontosságára.

1. https://www.felvi.hu/pub_bin/dload/felsooktatasimuhely/Elemzesi_Jelentes...
2. https://www.felvi.hu/pub_bin/dload/felsooktatasimuhely/Elemzesi_Jelentes...
3. https://www.felvi.hu/pub_bin/dload/felsooktatasimuhely/Elemzesi_Jelentes...

 

Kommentek

h i r d e t é s