h i r d e t é s

Ilyen lesz a megújuló Citadella - KÉPEK

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ilyen lesz a megújuló Citadella - KÉPEK

2021. április 24. - 08:13

 

A hosszú évek óta elzárt és mára leromlott állapotú erőd felújítása egy sok évtizedes adósság törlesztése. A Gellért-hegy csúcsán, turisztikailag kiemelt helyen, az ország egyik legszebb panorámájú pontján a világörökségi helyszínhez méltatlan állapotok uralkodtak. - írja az Origo

A zöldfelület a másfélszeresére, 20 ezer négyzetméterre nő a megújuló Citadellán. Az erődfalon belül egy új, több mint 6 ezer négyzetméteres közpark lesz. Tó, kávézó és egy 35 méter magas magyar zászló is várja majd a látogatókat. Több helyen új átjárók nyílnak, így az erőd nyitottabb, szabadabb és természetközelibb lesz. Létrejönnek új kilátóteraszok is, ahonnan élvezni lehet majd az egyedülálló panorámát. Az ágyútoronyban a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató látványos kiállítás készül. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd most megkezdett megújítása 2023-ig tart.

A munka 2022-ig tartó első ütemében elvégzik az erőd külső falainak rekonstrukcióját és a belső udvarának rendbetételét. A munkálatoknak köszönhetően a zöldfelület a másfélszeresére, 20 ezer négyzetméterre nő a megújuló Citadellán.

AZ ERŐDFALON BELÜL EGY ÚJ, TÖBB MINT 6 EZER NÉGYZETMÉTERES KÖZPARK LESZ, AMELYBEN TÓ, KÁVÉZÓ ÉS EGY 35 MÉTER MAGAS MAGYAR ZÁSZLÓ IS VÁRJA MAJD A LÁTOGATÓKAT.

Az erődön több helyen új átjárók nyílnak majd, így nyitottabb, természetközelibb lesz, mint korábban. A falak átvágásával a kiegyezés utáni népharag fűtötte, 1899-ben megkezdett bontás most szimbolikusan folytatódik, így szabadabbá válik az erőd, és a Gellért-hegy két oldala között is egyszerűbb lesz az átjárás. Az erőd keleti oldalán egy látványos lépcsősort alakítanak ki, aminek segítségével a látogatóka Szabadság-szobor felől könnyen megközelíthetik az erődöt.

ÚJ KILÁTÓTERASZOK IS LÉTREJÖNNEK, AHONNAN A CITADELLÁRA LÁTOGATÓK A JÖVŐBEN ÉLVEZHETIK MAJD A KÜLÖNLEGES PANORÁMÁT.

Az északi bástyáról az Erzsébet hídra és a pesti oldalra, a keleti teraszról a Szabadság hídra, a déli bástyáról Kelenföldre, míg az ágyútorony épületének tetőteraszáról a Margit-szigetre, a Budavári Palotára és a Széna térre lehet rálátni.

A második ütemben, az ágyútoronyban több mint 1700 négyzetméteren, a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató látványos, vonzó és inspiráló állandó kiállítás készül a Szabadság Bástyája címmel.

A KIÁLLÍTÁS 2023-BAN LESZ MAJD LÁTOGATHATÓ.

A most megkezdett munkálatok ideje alatt az erőd körüli sétány és a Szabadság-szobor előtti terasz nem látogatható. A hegy tetejére a Gellért tér felől kerülőúton lehet felérni, amelyet az ösvények, hegyi utak elágazásánál kihelyezett tájékoztató táblák mutatnak majd. Az egyedülálló panoráma az autóparkoló melletti, északi kilátópontról továbbra is élvezhető. (Origo.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s