h i r d e t é s

Ilyen kamat még nem volt? Még olcsóbb személyi kölcsönnel találkozhatunk a bankokban

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ilyen kamat még nem volt? Még olcsóbb személyi kölcsönnel találkozhatunk a bankokban

2019. március 26. - 09:45

 

Még kedvezőbbek lettek a személyi kölcsönök márciusban a Bank360 vizsgálata szerint.

Illusztráció: H. Szabó Sándor

Az évek során egyre olcsóbban és olcsóbban finanszírozhattuk hitelből céljainkat, például hitelkiváltást, ráadásul a kedvezőbb ár kiszámíthatósággal is párosult: a pénzügyi termékek rangsorolását végző Bank360 szerint ugyanis szinte teljesen eltűntek 2019-re a kínálatból a változó kamatozású személyi hitelek, így ma már nem fenyeget kamatkockázat, ha ezt a terméket vesszük igénybe, a havi törlesztő a futamidő végéig ugyanakkora lesz.

De mit jelent ez számokban? Tavaly átlagosan 14,05 százalék volt a személyi hitelek átlagos hitelköltség mutatója, ami továbbra is igen kedvező az elmúlt évekhez képest - számolt a szakportál legfrissebb, személyi kölcsönöket érintő áttekintése kapcsán. 2015-ben például az átlagos költségmutató 20,42 százalék volt, egy évre rá 16,69 százalék, 2017-ben pedig 15,14 százalék volt a jegybanki adatok szerint. A kamatok csökkenése éves viszonylatban is igen feltűnő: tavaly januárban az átlagos THM 14,41 százalék volt, míg idén már 13,85 százalékig ereszkedett a mutató.

Az igazán kiemelkedő kölcsönök itt kezdődnek

Ugyanakkor az, hogy valójában mekkora lesz a teljes hitelköltség, a bank egyedi elbírálása után derül ki és az eredmény merőben eltérhet az átlagtól

 - hívja fel a figyelmet Veres Patrik, a Bank360 szakértője. Kedvezőbb képet mutat olcsóság tekintetében a konkrét banki kínálat, hiszen akár bőven 10 százalékos THM alatt is találhatunk már szabad felhasználású kölcsönt.

3 millió forint szabad felhasználású személyi kölcsönt 60 hónapos futamidővel például már 7,29 százalékos THM-mel is találhatunk a kínálatban. Erre nem igazán volt példa az elmúlt néhány hónapban, de több pénzintézet is kínál hitelt 8 százalékos hiteldíjmutató alatt, amely mellett a törlesztőrészlet 60 000 forint alatt marad.

A legkedvezőbb hitelekhez természetesen teljesítenünk kell a bank és a JTM-szabály által támasztott jövedelmi elvárásokat. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a kedvezőbb kamatokért a pénzintézetek nettó 250 000 forint feletti igazolt havi nettó jövedelmet várnak, ami a jelenlegi átlagbéreket tekintve nem teljesíthetetlen.

Kedvező kamat magas jövedelem nélkül?

A márciusi személyi kölcsön ajánlatokat áttekintve a fenti kondíciókkal, megállapítható, hogy nettó 250 000 forintos jövedelem alatt is találhatunk kedvező személyikölcsön-ajánlatokat: a 8 százalék alatti THM-hez nettó 200 000 forintot vár el két pénzintézet, ez alatt viszont már 9,27 százalékos THM-mel találkozhatunk, ami 62 130 forintos törlesztőrészletet jelent, azaz nagyjából havi 3 000 forinttal kell többet fizetniük azoknak, akik nem tudnak legalább 200 000 forintos jövedelmet igazolni.

A Bank360 számításai szerint nagyjából 160 000 forinttal kerül többe alacsony jövedelem mellett a hitel, ha a teljes visszafizetendő összegeket hasonlítjuk össze. Ennek oka a portál szakértője szerint az alacsonyabb jövedelemből fakadó nemfizetési kockázat.

Ezért ilyen népszerűek

A kiszámíthatóság és az alacsonyabb költségek mellett az egyszerű igénylés is hozzájárult ahhoz a Bank360 szerint, hogy mára a személyi kölcsön vált az egyik legnépszerűbb hiteltermékké, és ez a népszerűség várhatóan idén is emelkedni fog, ahogy azt már a januári adatok alapján láthatjuk. Míg 2018. januárjában 27,25 milliárd forint értékben folyósítottak a bankok ilyen hiteleket, addig idén már 34,24 milliárd forint fogyott az év első havában, ami 25 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

A szakportál ugyanakkor óva int az elhamarkodott választástól: megegyezőnek tűnő ajánlatok között akár több százezer forint is lehet a különbség a teljes visszafizetésben, ezért érdemes alaposan utánajárni - akár egy hitelkalkulátor segítségével - annak, hogy hol kaphatjuk meg a legkedvezőbb kölcsönt, ha szükség van rá céljainkhoz.  


 

h i r d e t é s