h i r d e t é s

Így reagált a kormány a kórházakról szóló lesújtó ÁNTSZ-jelentésre

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Így reagált a kormány a kórházakról szóló lesújtó ÁNTSZ-jelentésre

2016. február 05. - 13:49
0 komment

 

Nem mondható, hogy orvoshiány van - mondta az egészségügyi államtitkár, amikor a Hír Tv-ben a heveny szakemberhiányról szóló ÁNTSZ-jelentésre reagáltatták.

Ónodi-Szűcs Zoltán - Fotó: MTI / Balázs Attila

A jelentésnek a mostoha kórházi körülményekről szóló részéről nem esett szó - írja a HVG.

Tagadta Ónodi-Szűcs Zoltán azt az ÁNTSZ-jelentésben szereplő információt, miszerint a magyar kórházak több mint 70 százalékát sújtja szakemberhiány. Az egészségügyi államtitkár a Hír Tv-nek azt mondta, már meghaladta az idő "a jelentés alapjául szolgáló 1995-ös minimumrendeletet". Ónodi-Szűcs szerint mérséklődött az orvosok elvándorlása, és ezt a tendenciát januártól a szakorvosoknak nyújtott kiegészítő támadás is erősítheti.  

Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy "a leltárszemlélet mellett figyelembe kellene venni a minőségi kritériumokat is", ha az orvosok számával foglalkozunk.

Hír Tv itt idézett egy korábbi interjút a Jahn Ferenc-kórház főigazgatójával, Radovich Zsolttal, aki arról beszélt, most minden szakmáról elmondható, hogy nehéz pótolni a kieső embereket. Vannak közismerten hiányszakmák, ezek közé tartozik a sürgősségi ellátás, az intenzív ellátás és a radiológia – emelte ki.

Az államtitkár szerint viszont a magyar orvoshelyzet megfelel az OECD-átlagnak, ez alapján

"nem mondható, hogy orvoshiány van. "

Hozzátette, nem akar erről a jelentésről nyilatkozni, mert akkor torz szemüvegen keresztül kellene vizsgálnia a képet. Szerinte megmutatja, mennyire torzak az adatok, hogy a jelentésben a szülészettel kapcsolatban orvoshiányról írtak, "pedig tudjuk, hogy ez nem igaz" – fogalmazott Ónodi-Szűcs.

Az egészségügyi államtitkár a jelentésnek arra a részére nem reagált, amely a kórházakban uralkodó áldatlan közegészségügyi állapotokat taglalja.

22 kórházban a fertőtlenítés is kihívás

A CIVILHETES-en is megjelentek az ÁNTSZ belső vizsgálatának kiszivárgott eredményei, melyek szerint a kórházi ellátásra szorulók több mint fele baj esetén olyan helyre kerül, ahol az ellátásához nincsenek meg a feltételek.

A megvizsgált kórházak közül a jelenleg érvényes szabályok szerint a fekvőbeteg-ellátó osztályok kétharmada nem felel meg a minimális feltételeknek sem. A száz vizsgált kórházból huszonkettőnél összesen 149 szakmában nem tudják biztosítani sem a közegészségügyi, sem a szakmai feltételeket, vagyis ennyi helyen nincs megfelelő kézmosási, fertőtlenítési lehetőség az orvosoknak, vagy hiá­nyoznak az ellátáshoz szükséges megfelelő eszközök.

Ez utóbbival kapcsolatban az Index Mindeközben rovata tett közzé szerdán önmagukért beszélő fotókat a Jahn Ferenc-kórházból.

 

hvg.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s