h i r d e t é s

Így kell igényelni az új rezsikedvezményt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Így kell igényelni az új rezsikedvezményt

2022. szeptember 14. - 10:27

Már közzétette több önkormányzat is, hogy milyen nyomtatványt kell kitölteni ahhoz, hogy a háztulajok igényelhessé a többgenerációs házak rezsikedvezményét. 

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Központi útmutatás nem érkezett a dokumentum formájáról, így minden önkormányzat magának dolgozta ki azt. Így pedig előfordulhat, hogy két szomszédos településen is eltérőek a megkövetelt csatolmányok, igazolások.

Több önkormányzat honlapján már megjelent a nyomtatvány, amellyel igényelni lehet a többgenerációs házakra vonatkozó rezsikedvezményt. A rendelet értelmében a tulajdonosnak kell kérelmezni, hogy a jegyző adjon ki egy igazolást arról, hogy hány "lakás rendeltetési egység" található az ingatlanban. Ahány, a kritériumoknak megfelelő lakrész van az ingatlanban, annyiszor jár az igénylőnek a havi 144 köbméter, rezsicsökkentett árú gáz.

Ugyanakkor, ahogy Csömör önkormányzata is írja, nem érkezett központi iránymutatás a nyomtatvány formájára, így azt minden önkormányzat magának dolgozza ki - erről árulkodik, hogy az általunk talált dokumentumok sem egységes kritériumokat állítanak az ingatlantulajok elé.

Úgyhogy mindenki a saját önkormányzatánál érdeklődjön a rezsikedvezményről, mert nincs központi nyomtatvány!

A fóti önkormányzat például egy "vázlatrajzot" is kér az ingatlantulajoktól, de az űrlapon nem adnak további információt, hogy pontosan mit is várnak:

Fót önkormányzatának űrlapja - Jegyzői igazolás lakás egység rendeltetési számáról

Felhívtuk az önkormányzatot, ahol az ügyintéző azt mondta, nem kell szakember által készített vázlatrajz, "elegendő, ha otthon kézzel lerajzolják az ingatlant". De azért valamennyire legyen méretarányos.

Ezzel szemben a szomszédos Dunakeszin nem kérnek ilyesmit:

Dunakeszi önkormányzatának űrlapja - Jegyzői igazolás lakás egység rendeltetési számáról

Utóbbi település azt írja, a kérelmet ügyfélkapun, postai úton vagy személyesen az önkormányzat ügyfélszolgálatánál lehet benyújtani - ez vélhetően központilag így van. A kérelemre a jegyző 8 napon belül hatósági bizonyítványt állít ki a lakás rendeltetési egységek számáról.

Kíváncsiak vagyunk, hogy egyes önkormányzatok hogyan oldották meg a feladatot, úgyhogy arra kérjük olvasóinkat, hogy mutassák meg, az ő lakhelyükön milyen formanyomtatványt kell beadni. (Pénzcentrum)


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky