h i r d e t é s

Igénybe vette hitelmoratóriumot, nem kapott babaváró hitelt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Igénybe vette hitelmoratóriumot, nem kapott babaváró hitelt

2020. augusztus 14. - 17:46

 

Két bank is elhajtotta, mert élt a törlesztési halasztás lehetőségével

Bár a kormány azt ígérte, hogy semmilyen hátrányos megkülönböztetés nem éri azokat, akik élnek a koronavírus-járvány miatt felajánlott törlesztési moratóriummal, most mégis megbízhatatlan adósnak bélyegzik őket, írja a Magyar Hang nyomtatott számában.

A lapnak az egyik olvasó arról számolt be, hogy egy bank megtagadta tőlük a babaváró hitelt, miután több mint 200 ezer forint azonnal esedékes tartozásuk van. A kapott magyarázat szerint ez azt jelenti a bankok számára, hogy hamarosan a megbízhatatlan adós kategóriájába kerülnek, mert a bank felmondta vele a szerződést, és a türelmi idő lejártával felkerül a KHR (korábban BAR)-lista mulasztási rovatába az azonnali tartózásként nyilvántartott összeg. A bank ugyanis a törlesztési moratóriumot igénybe vevők számára létrehoz egy moratóriumi számlát, amelyen negatív előjellel, azaz kifizetetlen tartozásként szerepepl a moratórium alatt elhalasztott rölesztőrészletek összege. Később a K&H banknál is jelezték nekik, hogy rajtszerepel a nevük a rovatban.

A lap szerint ugyanakkor a jegybank honlapján az szerepel, hogy semmilyen hátrányos megkülönböztetés nem érheti azokat, akik a moratórium alatt nem fizették be a részleteiket.

Az OTP-nél azt mondták a hiteligénylőknek, hogy elméletileg nem éri hátrány az ügyfelet, ha moratórium alatt van, és akkor sem, ha más banknál van hitele, viszont, ha viszont más pénzintézet úgy jelenti be az ügyfelet a KHR-rendszerbe, hogy az fizetési mulasztás alatt áll, akkor nem tudnak mit tenni, nem adhatnak hitelt. Nem a moratórium, hanem a mulasztás miatt, írja a lap.

K&H bank azt közölte velük, hogy minden banknak joga van figyelembe venni kockázati döntése során, hogy a hiteligénylő részt vesz a moratóriumban vagy rendesen törleszt, ezután dönthet a hiteligénylésről.

A Magyar Hang azt írja, hogy amennyiben az ügyfél kiegyenlíti a tartozását, már felveheti a babaváró hitelt. (hvg.hu)


 

h i r d e t é s