fbpx Idén is eljött a túlfogyasztás napja, elfogytak az idei forrásaink | CIVILHETES

h i r d e t é s

Idén is eljött a túlfogyasztás napja, elfogytak az idei forrásaink

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Idén is eljött a túlfogyasztás napja, elfogytak az idei forrásaink

2021. július 31. - 06:31

 

A 2022-es Túlfogyasztás Világnapja egy hónappal korábban ért ise, mint a tavalyi, így mostantól ismét a jövőnket emésztjük fel.

Forrás: Agrárszektor

Július 29-én csütörtökön van a globális túllövés napja (Earth Overshoot Day) - ez az a nap, amikorra az adott évben elfogyasztja a megújuló erőforrásait, azaz az év hátralévő részében már túlfogyasztásban van a Föld.

A fenntarthatóbb gazdasághoz és környezethez a vásárlásban is lépéseket kell tenni. Ezért a Tudatos Vásárlók Egyesülete megújította a korábbi javaslatcsomagját, amelyek alapján környezettudatosabb életmódra lehet váltani.

A Tudatos Vásárló többek között a következőket javasolja: 

  • A pénz szavazat

 Mindenki saját maga dönti el, mit és kit támogat. Nem kell támogatni a kizsákmányolást, a gyermekmunkát, a környezetszennyezést, a káros és felesleges dolgok tömeges gyártását.

  • A kevesebb több!

A mennyiség helyett a minőségre kell figyelni. Kevesebb vásárlás, kevesebb fűtés és hűtés, kevesebb autózás, kevesebb utazás - és fellélegzik a természet.

  • Érdemes listát írni!

Vásárlás előtt tanácsos összeírni, pontosan mire van szükség, a boltláncok ugyanis profi módszerekkel csábítanak felesleges pénzköltésre. Nem szabad bedőlni a ‘polctrükköknek’!

  • Helyben, helyit

Ha lehet, érdemes közvetlenül a gazdától, termelőtől vásárolni piacon vagy helyi kisboltban. Ahogy javasolt felderíteni a jó helyeket. Támogatni kell a helyi termelőket, kisiparosokat, gyártókat. Érdemes a szezonális élelmiszert kiválasztani!

  • Mondj nemet a csomagolásra!

A vásárláshoz érdemes vinni táskát/szatyrot, nem kell megvenni vagy elfogadni a bolti szatyrot. Ha lehet, akkor a csomagolásmentes vagy fenntarthatóan csomagolt árut, valamint a visszaváltható, illetve újrahasznosított csomagolás mellett tanácsos dönteni. 

  • Óvatosan a reklámokkal!

Résen kell lenni és megtanulni, hogyan hatnak a reklámok. Ne szabad bedőlni a vonzó külsőnek és nem szabad hagyni, hogy túlfogyasztásba hajszoljanak a kereskedők. 

  • El kell olvasni a címkét!

Senkit ne tévesszen meg a zöld szín és a sok kamu logó. Csak a hiteles minősítéseknek szabad hinni, azokból lehet megtudni, mi van az adott termékben. Érdemes a fenntartható és etikus termékeket tanúsító címkéket megkeresni. 

  • Ameddig bírja

Kerülni kell az egyszer használható, eldobható dolgokat, ezek tömeges előállítása és kidobása energiapazarlással és környezetszennyezéssel jár. Vegyél használtat, ha elromlott, javíttasd. - írja a napi.hu


 

h i r d e t é s

Kommentek