h i r d e t é s

Humánkatasztrófától tart a magyar nyugdíjas szövetség

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Humánkatasztrófától tart a magyar nyugdíjas szövetség

2020. április 15. - 15:12

 

50 ezer forintos gyorssegélyre és egyéb támogatásra van szüksége az alacsonyabb nyugdíjból élő nyugdíjasoknak a mostani krízishelyzetben - véli a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET), aki közleményben kértek segítséget az állami szervezetektől.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Humánkatasztrófa fenyegeti a nyugdíjasokat, ezért az őket képviselők száját nem lehet befogni egy távoli egyheti plusznyugdíj ígéretével. A kisnyugdíjból nyomorgók most éhesek, most kell a pénz

– fogalmaz mai közleményében a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa. A NYUSZET nyilvános felhívásban kéri a kisnyugdíjasok számára a már korábban is követelt egyszeri legalább 50 ezer forintos gyorssegélyt és számos egyéb támogatást.

A szövetség nem elégedett a tizenharmadik havi nyugdíj ötletével, hiszen úgy látják, jövő februárig segítség nélkül hagyj a nyugdíjasokat a kormány.

Az árak most szöknek az egekbe, most kellene a segítség

– érvel Juhász László, aki a NYUSZET soros elnöki tisztsége mellett a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozatának vezetője is.

Hozzátették: az infláció miatt a tervezett, 2,8%-os nyugdíjemelés tarthatatlan.

A járvány előrehaladtával viszont világossá vált, hogy az alacsony nyugdíjból élők, különösen a 70 év felettiek számára a pandémia nem csupán bezártságot, magas egészségügyi kockázatot, hanem – elsősorban az élelmiszerárak elszabadulása miatt – súlyos anyagi ellehetetlenülést is jelent

– magyarázza az elnök.

A NYUSZET először március 30-án, nyílt levélben kérte a miniszterelnököt, hogy egyszeri 50 ezer forintos juttatással segítse a havi 150 ezer forint alatti nyugdíjból élőket, s kiemelt összeggel támogassa az ennél is alacsonyabb havi nyugdíjból tengődő idős embereket.

A NYUSZET a következő javaslatokat tette a nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülők számára:

  • egyszeri, 50 ezer forintos juttatás kifizetését a 150 ezer forint alatti ellátásban részesülők számára. Támogatjuk, ha ezen belül a havi 100 ezer forintot meg nem haladó összegű nyugdíjban részesülők "kiemelt összeget" kapnának. (Létszámuk mintegy 1,5 millió fő!)
  • a 2020. évi várható infláció költségvetésben történő 2,8%-ról 4%-ra emelését, a különbözet azonnali és visszamenőleges kifizetését.
  • a Nyugdíjbiztosítási Alap költségvetésében a segélyezésre fordítható méltányossági keret érzékelhető emelését, a jogosultsági feltételek helyzethez igazított módosításával, az eljárási ügymenet gyorsításával.

a társadalmi szolidaritás jegyében a nyugdíjasok is javasolják a

  • szociális szféra emberfeletti munkát végző dolgozói számára az egészségügyi dolgozókéhoz hasonlóan 500 ezer forint egyszeri juttatás kifizetését
  • az álláskeresési támogatás 6 hónapra történő folyósítását, a járvány kezdetétől számítva, és összegének módosítását úgy, hogy mértéke ne maximum, hanem legalább a minimális bér legyen.”
  • A szervezet meggyőződése, hogy a kormány számára – a felhatalmazási törvényből fakadó lehetőségek ellenére – jobb és olcsóbb megoldást jelenthet a javasolt „tűzoltás”, mint az utolsó pillanatban elhárítani egy súlyos humánkatasztrófát.

 

Forrás: Portfolio / csepelinyugdijasok.blog.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s