h i r d e t é s

Hülyeség, hogy nem lehet külföldre utazni az új személyivel

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Hülyeség, hogy nem lehet külföldre utazni az új személyivel

2016. január 26. - 16:05
0 komment

 

Már majdnem négyezren megosztották a Facebookon azt az álhírt, hogy az új, elektroniks személyi igazolvánnyal nem lehet átlépni a határt. 

Fotó: MTI

Ez nemhogy nem igaz, de még egyszerűbb is vele a külföldre utazni. A félreértésben még a migránsoknak is szerepe van - írja az index.hu.

"Arra tökéletes, hogy az államapparátus minél könnyebben nyomon követhesse az állampolgárt, mint személyiségi jogot. Viszont az előző kártyával szemben van egy nagy bukta a dologban - ezzel nem utazhatunk külföldre. Az új személyi igazolvány hátlapján olvasható: »Külföldre utazásra nem jogosít«"

- terjeszti a Hírhatár portál lendületes, kormányt és bürökráciát ekéző cikkében, hogy az idén januárban bevezetett elektronikus, biometrikus adatok is tartalmazó személyi igazolvánnyal nem lehet külföldre utazni. A cikkhez még képi illusztrációt is csatoltak, ahol olvasható az idézett felirat. Ez korábban tényleg nem szerepelt a személyi igazolványokon, de most sem mindegyikre kerül. 

Az új személyiről nemcsak mondják, hogy alkalmas a határátlépésre, de személyesen ismerek olyat, aki már használta is erre. Péter barátom, az új okmány tulajdonosa így mesélt az ideiglenesen felfüggesztett schengeni határon szerzett élményeiről:

"A német–osztrák határon a határőr elkérte a személyimet. Megnézte. Majd jó utat kívánt. "

A félreértés alapját az adja, hogy tényleg vannak olyanok, akik ki vannak zárva a külföldre utazásából. Ezek azok az emberek, akik ellen jogerős ítéletben mondta ki a bíróság, hogy nem utazhatnak külföldre. De vannak olyan menekültek és migránsok is, akik ilyen okmányt kaptak az azonosításukhoz. Erről a cikk megjelenése után a Hírhatárt is tájékoztatták, ami frissítette cikkét, de az eredeti állítását meghagyta.

A kártyát kiadó Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) kártyáról szóló tájékoztatójában külön rovatot szenteltek a külföldi utazásoknak. Ugyanis az új személyik már az ún. ePass elektronikus útiokmány-funkcióval is rendelkeznek. Így a schengeni övezeten belül és „más államközi egyezmények által szabályozott határokon” (pl. Egyesült Királyság, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Izland, Norvégia stb.) is használhatjuk. Sőt, sok helyen még a „külön jogosultsággal rendelkező rendszerek, tehát pl. zsilipkapus beléptetőkapuknál” is átkelésre jogosítanak.

A KEKKH tájékoztatójánál szebben én sem írhatnám le, hogy ez a gyakorlatban miért is hasznos:

"Sokan átélték már azt az érzést, hogy repülőtereken, kikötőkben hosszú ideig kell sorban állni az utas-ellenőrzések lefolytatása érdekében. Egyre több ponton terjednek el az automatizált utas-azonosító rendszerek. Ezen rendszerek csak chipes okmányokkal tudnak kommunikálni, használatuk ezért eddig csak útlevéllel volt lehetséges."

Az új kártyák már rendelkeznek ezzel a chippel, így ha a leolvasóhoz érintjük a személyinket, már meg is szabadultunk a zsilipkaputól. A KEKKH aloldalán mindent megtudhat, amit valaha is tudni akart az új típusú személyigazolványáról.

 

index.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s