h i r d e t é s

Hová tűnt 750 ezer ellenzéki szavazó?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Hová tűnt 750 ezer ellenzéki szavazó?

2022. április 11. - 09:27

Április 3-án látványosan megdőlt az az elképzelés, hogy a szövetségbe tömörült hat ellenzéki párt 2018-ban, külön-külön elért eredményei együtt indulva összeadódhatnak.

A hatpárti ellenzék a 2022-es országgyűlési választásokon százszázalékos feldolgozottságnál 1 947 117 listás szavazatot kapott. 2018-ban ezek a pártok és az Együtt, hasonló részvételi arány mellett, külön indulva, összeadva ennél nagyjából 750 ezerrel több voksot gyűjtöttek.

További jelentős változás a szavazatmegoszlásban, hogy a Mi Hazánk Mozgalom a 2018-as választások idején még nem létezett, 2022-ben viszont elvitt 332 440 listás szavazatot. A Magyar Kétfarkú Kutya Pártot is többen választották, mint korábban: az MKKP 2018-ban 99 414 listás voksot kapott, idén 185 030-ig jutottak. Az új szereplő Megoldás Mozgalom is 1 százalék fölé kúszott 58 928 támogatóval a neve mellett. Közben a Fidesz–KDNP körülbelül 230 ezer szavazattal javított listás eredményén.

Volt, ahol csak vitt az összefogás

Több olyan választókerületet is találtunk, ahol annyira nem érvényesült a hatpárti szövetség által várt szavazatmaximalizáló hatás és a 2018-as számok összeadhatósága, hogy a közös jelölt kevesebb voksot szerzett, vagy nem volt képes jelentősen jobb teljesítményre, mint a 2018-ban legjobb eredményt elérő ellenzéki jelölt összefogás nélkül.

A könnyebb összehasonlíthatóság érdekében a táblázatunkban csak olyan példákat hoztunk, amelyekben a 2018-ban legerősebb eredményt elérő ellenzéki jelölt volt a választókerület hatpárti indulója 2022-ben.

Az alább felsorolt jelölteknek nem csak a 2018-ban, még rivális ellenzéki indulók által elvitt, ám most az összefogásnak köszönhetően elméletben egy táborba tartozó szavazókat sem sikerült maga mögé állítania, hanem még a saját 2018-as eredményét sem sikerült megismételnie, vagy jelentősen, a győzelemhez elegendő szinten felülmúlnia.Forrás: Index

*A listán szereplő jelöltek közül 100 százalékos feldolgozottság mellett egyedül Mellár Tamás nyert egyéni választókerületében.

Eltűntek a jobbikos szavazók?

A Republikon Intézet külön elemzést szánt a Jobbik szavazóinak április 3-án látott mozgására. Azt vizsgálták meg, hogyan alakultak a szavazati arányok abban a húsz egyéni választókerületben, ahol 2018-ban a Jobbik a legjobb egyéni eredményeit érte el.

Becslésük alapján a vizsgált húsz választókerületben a Jobbik szavazóinak valószínűsíthetően 53 százaléka voksolt az Egységben Magyarországért jelöltjére. Ennél jelentősen kisebb a Mi Hazánkra, valamint a Fideszre átszavazók aránya.Fotó: Republikon Intézet

A Republikon végkövetkeztetése az, hogy a Jobbik szavazóinak nagyjából fele követte a pártot az összefogásba, és átlagban negyedük maradhatott otthon április 3-án. A Fidesz és a Mi Hazánk mindkét csoportnál kevesebb jobbikos szavazót vonzhatott magához, ahogy a fenti ábra mutatja.

Azt is érdemes figyelembe venni a számításnál, hogy 2018-ban elterjedt a közbeszédben a taktikai szavazás fogalma, ami az esélyesnek tartott ellenzéki jelölt támogatását jelentette még akkor is, ha a választópolgár pártpreferenciája nem ezt diktálja. Ennek köszönhetően 2018-ban olyanok is szavazhattak az esélyesnek nevezett jobbikos jelöltekre, akik nem kötődtek erősen a párthoz.

Az adatok tükrében a kutatóintézet arra jutott, hogy bár a jobbikos szavazók megszólításának hiánya rányomta a bélyegét az Egységben Magyarországért teljesítményére, de nem egyedül a Jobbik táborát nem tudták mozgósítani a választásra. (Index)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s