fbpx Hosszú távú tumorellenes hatást biztosít egy speciális bőrrákvakcina | CIVILHETES

h i r d e t é s

Hosszú távú tumorellenes hatást biztosít egy speciális bőrrákvakcina

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Hosszú távú tumorellenes hatást biztosít egy speciális bőrrákvakcina

2021. január 23. - 12:56

 

Kiderült, hogy a nemrégiben kifejlesztett, bőrrák kezelését megcélzó oltások a kísérleti terápiák alkalmával tartós immunválaszra sarkallták a daganatos megbetegedésekben szenvedő páciensek szervezetét.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból megtudhattuk, hogy a szóban forgó személyre szabható vakcinák nyolc bőrrákkal küzdő beteg esetében hatásosnak bizonyultak.

A neoantigén rákvakcinák előzetes tesztjei nem várt sikerekkel zárultak azoknál a pácienseknél, akiknél eltávolították a melanómát, és esélyes volt, hogy a bőrrák ismét kiújul a szervezetükben.

A Dana-Farber Rákkközpont professzora, és a kutatás vezetője, Catherine Wu elmondta, rendkívül biztató eredményeket értek el az új neoantigén vakcinákkal, ugyanis az immunsejtek nemcsak hogy megjegyezték az elsődleges tumorokat évekkel a kezelések után, hanem megtanulták felismerni a melanóma biomarkereit is.

Az első humán teszteket nyolc betegen végezték el, mindegyikük a NeoVax nevű vakcinát kapta meg 18 héttel azután, hogy átestek a melanóma eltávolítását megcélzó sebészeti beavatkozáson. Négy évvel később a páciensek továbbra is életben voltak, hatan pedig teljesen tünetmentessé váltak.

Az első kezelések után néhány évvel két betegnél alakultak ki áttétek a tüdőben, ezért náluk inhibítoros immunterápiát alkalmaztak. A kutatók rájöttek, hogy a neoantigének által megedzett T-sejtek sokkal nagyobb hatékonysággal tudtak támadást mérni a metasztatizált tumorokra.

Habár a technológia rendkívül hatásos, az egyetlen probléma csupán az vele, hogy nagyon költséges, mivel egyetlen beteg 10 hétig tartó vakcinás kezelése több mint 60 ezer dollárba kerül. A tudósok azt remélik, hogy a jövőben tovább tudják majd fejleszteni ezt az eljárást, így egy sokkal olcsóbb, egyben gyorsabb és effektívebb megoldással állhatnak elő, ezáltal megmentve több tízezer bőrrákos beteg életét. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s