h i r d e t é s

Hosszú idő után megszólalt Bige László

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Hosszú idő után megszólalt Bige László

2023. január 30. - 06:17

“Csökken a gáz ára és olcsóbb lett a műtrágya is” - nyilatkozta az ATV Híradójának Bige László, aki a jelenlegi energiahelyzet és a műtrágya kapcsolatáról beszélt.

Bige László - Forrás: MTI/Balázs Attila

Arról beszélt, cége a Nitrogénművek Zrt. tavaly október vége óta “csúcson” termel, tehát a legmagasabb kapacitáson üzemel. Megjegyezte, a termékeiket Európa-szerte sokan vásárolják.

Az elmúlt időszakban jelentős műtrágyahiány volt Európában, és ez az élelmiszerárak emelkedésében jelentősen közrejátszott. A drágulásnak azonban vége szakad a csatornának nyilatkozó szakértő szerint.

Raskó György szerint a “vágtató infláció” heteken belül le fog lassulni. Arról beszélt: az infláció lassulásának éppen a drágaság miatt visszaeső kereslet lesz az oka.

“Egyre több jelzés jön, hogy az élelmiszer-eladások volumene nagyon drasztikusan csökken januárban, a magyar tulajdonú vegyesboltoknál ez a csökkenés 20% fölött van, ami óriási visszaesés. Ennél nagyobb inflációfékező eszköz nincsen” – mondta az agrárközgazdász.

Raskó György hozzátette, a jelenleg tapasztalható árak csökkenni fognak. Erre elsősorban a tejtermékek esetében számít; mint mondta, a visszaesés április-május környékére 15-20%-os is lehet. (atv.hu)