h i r d e t é s

Hosszabb üzemanyagciklus az indiai Kudankulam Atomerőműben

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Hosszabb üzemanyagciklus az indiai Kudankulam Atomerőműben

2022. június 14. - 16:12

A Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL leszállította a TVSZ-2M új típusú nukleáris üzemanyag első tételeit Indiába a VVER-1000 típusú reaktorokkal működő Kudankulam Atomerőmű 1-es és 2-es blokkjához.

A Kudankulam Atomerőmű - Forrás: Rosatom

A 2022. júliusi üzemanyag-átrakás után az 1-es blokk először kezd 18 hónapos üzemanyagciklussal működni. Ezzel a TVEL teljesítette az indiai Nuclear Power Corporation of India Ltd. (NPCIL) atomenergetikai vállalattal kötött megállapodását, amely alapján a TVSZ-2M nukleáris fűtőanyagot használva a Kudankulam Atomerőmű két blokkján áttérnek a 18 hónapos üzemanyagciklusra.

A Kudankulam Atomerőműnek korábban szállított UTVSZ üzemanyaghoz képest a TVSZ-2M fűtőelemek számos előnnyel rendelkeznek, amelyek még inkább megbízhatóvá és költséghatékonnyá teszik a blokkok üzemeltetését. Az új típusú üzemanyagkötegeknek javult az alaktartósága a hegesztett keret miatt, ezért az aktív zónában lévő üzemanyagkötegek pontosabban tartják az alakjukat, a távtartó rácsok védik a fűtőelemrudak burkolatát a súrlódásos kopástól, megakadályozva, hogy sérüljön az üzemanyagpálcák hermetikus lezárása. A kiegészítő távtartó rács emellett növeli a fűtőelemek rezgésállóságát is. Az új üzemanyag ráadásul megnövelt uránkapacitással rendelkezik – egy TVSZ-2M kazetta 7,6%-kal több üzemanyagot tartalmaz az eddig használt UTVSZ kazettákhoz képest. Emellett a Kudankulami Atomerőmű számára gyártott új típusú üzemanyag rendelkezik egy olyan, új generációs ADF-2 törmelékvédelmi szűrővel, amely képes megvédeni az üzemanyagkötegeket az esetlegesen a reaktortartályba kerülő apró, idegen anyag okozta károsodástól.

A hosszabb üzemanyagciklus növeli az atomerőmű működésének gazdasági hatékonyságát, mert a reaktorokat ritkábban kell leállítani és új üzemanyaggal feltölteni, ezáltal a blokkok több villamos energiát termelnek egységnyi idő alatt. Ugyanakkor kevesebb friss üzemanyagra van szükség, ennek eredményeképpen pedig kisebb mennyiségű kiégett nukleáris üzemanyagot kell kezelni, ami szintén költségmegtakarítással jár.

„Külföldi ügyfeleinknek csak olyan megoldásokat kínálunk, amelyek az orosz atomerőművekben már bizonyítottak. A TVSZ-2M üzemanyagnak köszönhetően már 18 hónapos üzemanyagciklussal működnek az oroszországi Rosztovi és Balakovói Atomerőmű VVER-1000-es blokkjai, valamint a kínai Tianwan Atomerőmű hasonló egységei. Az ADF-2 törmelékvédelmi szűrővel ellátott üzemanyagkötegek a Rosztovi Atomerőműben már szintén bizonyítottak.  Emellett Oroszországban az összes VVER-1000-es reaktor nagyobb teljesítménnyel, a névleges kapacitás 104%-án működik; ami méltán felkeltheti a külföldi atomerőművek üzemeltetőinek az érdeklődését – hangsúlyozta Alekszandr Ugrjumov, a TVEL kutatásért és fejlesztésért felelős vezető alelnöke.

A dél-indiai Tamilnádu államban fekvő Kudankulam Atomerőműben a tervek szerint 6 VVER-1000-es blokk létesül, összesen 6000 MW beépített teljesítménnyel Az első szakaszban épült 1-es és 2-es blokkot 2013-ban, illetve 2017-ben helyezték üzembe. Jelenleg a 3., 4., 5. és 6. blokkok építése zajlik.


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s