fbpx Horváth Ildikó: javulnak a tüdődaganatos betegek túlélési esélyei | CIVILHETES

h i r d e t é s

Horváth Ildikó: javulnak a tüdődaganatos betegek túlélési esélyei

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Horváth Ildikó: javulnak a tüdődaganatos betegek túlélési esélyei

2019. december 12. - 09:30

 

Az új terápiák eredményeként javult a tüdődaganatos betegek túlélési aránya - mondta Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán. 

A kép illusztráció! - Forrás: hirado.hu

Hozzátette: a tüdődaganatosak száma a férfiak közt egyértelműen csökken, míg a nőknél enyhe emelkedés figyelhető meg, ez pedig összességében lassú csökkenést jelent.

A változásért el kellene érni, hogy a nők körében a hetvenes évektől elterjedt dohányzási tendencia megforduljon - hangsúlyozta az államtitkár.

Elmondta: tavaly a kormány 24 milliárd forintot költött tüdődaganattal összefüggő ellátásokra, ebből körülbelül 9 milliárd forintot fekvőbeteg-ellátására fordítottak, továbbá megközelítőleg 11 milliárd jutott az úgynevezett tételes gyógyszerekre, amelyekből egy beteg éves kezelése akár egymillió forintba is kerülhet.

Horváth Ildikó kiemelte: a magas kockázatúaknál, vagyis azoknál, akik legalább 30 évig napi egy doboz cigarettát elszívtak és 50-55 év felettiek, érdemes szűrni a tüdődaganatos megbetegedést. (MTI)

***

...és milyen szép volna a daganatos betegek túlélési esélyeinek statisztikája, ha azt a több mint 50 milliárd forintot, amit a kormány agit-propra költött ebben az évben, a daganatos betegekre is költötték volna..


 

Kommentek

h i r d e t é s